Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ -Αξιώσεις για αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ!


Φιντέλ Κάστρο και Ντανιέλ Ορτέγκα μαζί.

Δημοψήφισμα για την απαίτηση αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το καθοριστικό ρόλο τους όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, πρότεινε ο Πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) για το γιορτασμό των 32 χρόνων από την Επανάσταση των Σαντινίστας, στην κεντρική πλατεία της Μανάγκουα.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα ηγήθηκε των γιορτασμών για τη νίκη των Σαντινίστας στις 19 Ιουλίου 1979 και την ανατροπή του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα, μετά από 45 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης
. Γιορτασμοί στους οποίους συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Νικαραγουανοί. Η ομιλία του δε, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων αποτελεί ουσιαστικά προεκλογική ομιλία για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αφού διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη φορά, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί αντισυνταγματικό, αν και το Ανώτατο Δικαστήριο από το 2009 έκρινε το νόμο που απαγορεύει μία δεύτερη συνεχόμενη θητεία ως αντισυνταγματική. Ο Ορτέγκα προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενώ όσον αφορά τις αποζημιώσεις, το 1986 το Διεθνές Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Νικαράγουας έκρινε υπέρ της καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για σφοδρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά την ανάμειξή της και την υποστήριξή της προς τους Κόντρας. Μάλιστα, έκρινε και αποζημιώσεις αλλά δεν καθόρισε το ύψος αυτών, ενώ οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την απόφαση. Η κυβέρνηση της Βιολέτα Τσαμόρο που προέκυψε το 1990, αποσύρθηκε από τις διεκδικήσεις, όπως και οι επόμενες κυβερνήσεις.


ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: