Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ακόμα μία αποχώρηση από την Σπίθα.Έφυγε και ο Γιώργος Καραμπελιάς ασκώντας έντονη κριτική.



Αποχαιρέτησε τελικά τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γιώργος Καραμπελιάς, ακολουθώντας το παράδειγμα των Στ. Ληναίου και Δ.Καζάκη, οι οποίοι αποχώρησαν από την κίνηση διαμαρτυρόμενοι για το συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας και τη δράση παραγόντων παρά τω κ. Θεοδωράκη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μηχανισμό παρακράτους, ο οποίος ήθελε να αλώσει τη Σπίθα».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του: «Τα τελευταία γεγονότα στο εσωτερικό της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών έχουν τροχοδρομήσει αρνητικότατες εξελίξεις για το εγχείρημά μας».
Εξαπολύοντας ευθείες βολές επισημαίνει ότι «η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας, που παρατηρήθηκε στη συνδιάσκεψη,δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά συνέχεια μιας τακτικής μηνών,με διαρκείς αντεγκλήσεις καισυγκρούσεις χωρίς αρχές· αυτές,δυστυχώς, δεν αντανακλούν μόνο προσωπικές στρατηγικές ή απειρία σε επίπεδο Σπιθών (σ.σ.: πρόκειται για τις οργανώσεις της Κίνησης), αλλά εκπορεύονται κατ΄ εξοχήν από λανθασμένες επιλογές και τακτικές της ίδιας της ηγεσίας της κίνησης… Η αλλαγή τριών (ή μήπως τεσσάρων;) οργανωτικώνυπευθύνων,η προώθηση πέντε ή έξι νέων “οργανωτικών” σχημάτων και η έλλειψη παραγωγής πολιτικής- δεν υπάρχει ούτε μία επιτροπή επεξεργασίας θεμάτων- καταδεικνύουν μια μονόπλευρη εμμονή σε ένα μοντέλο οργάνωσης σύμφωνα με το οποίο οι Σπίθες λειτουργούν μόνο ως μηχανισμοί προετοιμασίας μαζικών εκδηλώσεων της ηγεσίας της Κίνησης, με πενιχρή αν όχι ανύπαρκτη παρέμβαση σε μαζικά κινήματα».
Ιδιαίτερα επικριτικός, ο πολυγραφότατος κ. Καραμπελιάς ασκεί κριτική για τις «πρόσφατες συμμαχίεςμε ένα κομμάτι του συστήματος, το οποίο γυρεύει σήμερα να επιπλεύσει πάνω σε ένα αντιμνημονιακό σωσίβιο, οπότε ο ρόλος της Σπίθας γίνεται πολύ πιο διακοσμητικός,ενώ ενισχύεται η παρουσία και ο ρόλος παραγόντων που επιζητούν εκλογική επιβεβαίωση και βουλευτικούς θώκους» , όπως αναφέρει, προειδοποιώντας ότι «δυστυχώς,κινδυνεύουμε ναβρεθούμε μπροστά σε “μια από τα ίδια”,τη στιγμή που ο ελληνικός λαός, μέσα στη δίνη της κρίσης, δεν έχει ανάγκη από ένα πολιτικό σχήμα συναρμολογημένο από τα ερείπια του υπό κατεδάφιση παλιού κόσμου».
Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν δίστασε με τη σειρά του να επισημάνει: «Το ερώτημα που απευθύνω σε όσους μας αμφισβητούν, στρογγυλοκαθισμένοι μέσα στο δικό μας σπίτι, είναι:Αφού δεν σας αρέσει, τι γυρεύετε εδώ μέσα; Να ρίξουμε τους τοίχους; Να ξηλώσουμε τα πατώματα; Να σφραγίσουμε τα παράθυρα; Και γιατί δεν πάτε να χτίσετε το δικό σας μέγαρο που να εκφράζει την ιδιαιτερότητά σας, την ανωτερότητά σας; Και κυρίως το δικαίωμά σας, που δεν ξέρω πώς το αποκτήσατε, να μας θεωρείτε ξεπερασμένους και να πονάτε γιατί “ταλανίζουμε” τις Σπίθες...». Και καταλήγει:«Δεν νομίζετε ότι ξεπεράσατε κάθε όριο να αυτοανακηρύσσεστε προστάτες των Σπιθών; Οχι κύριοι! Οι Σπίθες δεν είναι δικές σας. Το σπίτι αυτό που ονομάζεται Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών δεν είναι δικό σας. Με λίγα λόγια είστε για μας ένα λάθος και σας παρακαλούμε ευγενικά να ψάξετε να βρείτε αλλού στέγη για να εφαρμόσετε τις πρωτοποριακές σας ιδέες».

ΠΗΓΗ-WWW.TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: