Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

20ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ .Έγραψε ιστορία. Με πλούσιο πρόγραμμα και τη μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή της νεολαίας, χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες από όλη τη χώρα αντάμωσαν στη Ρούμελη.

Με πλούσιο πρόγραμμα και τη μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή της νεολαίας, χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες από όλη τη χώρα αντάμωσαν στη Ρούμελη
Τα 20ά γενέθλια των αντιιμπεριαλιστικών διήμερων της ΚΝΕ βρήκαν το φετινό να διοργανώνεται (Παρασκευή ως Κυριακή) στην ανταρτομάνα Ρούμελη, τη Ρούμελη των λαϊκών αγώνων και των αλύγιστων αγωνιστών. Ενα Διήμερο που έγινε με βάση τα Καμένα Βούρλα και η δράση του απλώθηκε σε όλη την γύρω περιοχή (από Λαμία ως Αγόριανη κι απ' την Ξηριώτισσα ως τα Μάρμαρα). Με πλούσιο πρόγραμμα και τη μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή της νεολαίας, χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες από όλη τη χώρα συναντήθηκαν σε ένα αγωνιστικό Διήμερο που αποτέλεσε εξέλιξη μιας δουλειάς που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και έθεσε - όπως άρμοζε - ψηλά τον πήχη για όσα είναι να γίνουν μπροστά.
Ενα Διήμερο που οργανώθηκε σχολαστικά, εκτελέστηκε με σκληρή δουλειά σε όλη του τη διάρθρωση και κάλυψε μια σειρά πτυχές της πολύπλευρης δραστηριότητας κάθε ΚΝίτη και ΚΝίτισσας.
Αποτέλεσε σημαντική πολιτική παρέμβαση με κορυφαία στιγμή τη μεγαλειώδη παρουσία χιλιάδων νέων στην πόλη της Λαμίας όπου πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους και πραγματοποίησαν επιβλητική συγκέντρωση στην πλατεία Αθ. Διάκου, όπου μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με τους νέους της ΚΝΕ να βροντοφωνάζουν συνθήματα, προβάλλοντας τη θέση του ΚΚΕ ότι ο αιώνας που διανύουμε είναι αιώνας ανασύνταξης και ενδυνάμωσης του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος, αιώνας λαϊκών κινημάτων και εξεγέρσεων, αιώνας όπου ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι η μοναδική ελπίδα, η μοναδική προοπτική που θα εμπνεύσει για τη μεγάλη έφοδο ενάντια στον καπιταλισμό.

Ανέδειξε τη σημασία της μελέτης της Ιστορίας του Κόμματος, πολύτιμη παρακαταθήκη και όπλο για τους αγώνες που έρχονται μπροστά. Με πλατιά συζήτηση πάνω σε κομματικά ντοκουμέντα, πρακτικά και αποφάσεις Σωμάτων του ΚΚΕ. Επαφή με βετεράνους του Κόμματος, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, ανθρώπους που πολέμησαν δίπλα στον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και τον καπετάν Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη). Με μια συγκινητική εκδήλωση - απότιση φόρου τιμής το απόγευμα του Σαββάτου στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας, χώρο εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και με το κλείσιμο του Διημέρου την Κυριακή, με επίσκεψη στη Λιλαία στο σπίτι του καπετάν Διαμαντή.
Η ανάγκη για κοινωνικό τουρισμό των νέων, των νέων ζευγαριών, είτε δωρεάν για τα χαμηλά εισοδήματα είτε φθηνά για τους υπόλοιπους, ήταν ένα από τα στοιχεία συζήτησης και προβληματισμού του Διημέρου, που παράλληλα ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για να καλυφτεί πλήρως η ανάγκη αυτή.
Οπως σε όλα τα Διήμερα της ΚΝΕ, αναπόσπαστο στοιχείο ήταν η ψυχαγωγία, με γνήσιο λαϊκό γλέντι κάθε βράδυ, ειδικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, τραγούδια που γράφτηκαν στο πεδίο της μάχης και συνόδευαν τον αγώνα των μαχητών, άλλη μια σύνδεση του χτες με τους αγώνες του σήμερα στην κατεύθυνση του «πολεμάμε και τραγουδάμε». Μέρος των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ήταν και οι αθλητικές δραστηριότητες που εκτυλίχθηκαν σε κάθε γωνιά ελεύθερου χώρου στην κατασκήνωση: Τουρνουά μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, σκάκι...

Κι όλα αυτά με το κέφι και το χαμόγελο του νεολαίου κομμουνιστή που ξέρει το πώς και το γιατί αγωνίζεται. Μ' αυτά και μ' άλλα, το 20ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ δεν πέρασε «απλά» στην ιστορία. Εγραψε ιστορία.


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: