Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Το ακούς Παπουτσή σοσιαλφασίστα ; Έχασε τελικά την ακοή του ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 15ης Ιουνίου.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ WWW.ISKRA.GR (Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ RED STAR)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ: ''ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΚΑΤΑΛΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ''

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Έχασε τελικά την ακοή του ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 15ης Ιουνίου.
Ο δημοσιογράφος έκανε τη δουλειά του καλύπτοντας τις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων και των επεισοδίων που ακολούθησαν, όταν έσκασε δίπλα του χειροβομβίδα κρότου – λάμψης την οποία έριξαν δυνάμεις των ΜΑΤ .Καταλαβαίνοντας πως τραυματίστηκε, κι ενώ αιμοραγούσε, προσπάθησε να φτάσει σε κάποιο νοσοκομείο πεζός. Όμως, την προσπάθειά του σταμάτησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι και τον ξυλοκόπησαν βάναυσα, όπως αναγράφεται και σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.Ο Μ. Κυπραίος νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό όπου όμως οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να σώσουν την ακοή του.
   ΕΣΗΕΑ: ''ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΚΑΤΑΛΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ''
Η ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε ανακοίνωση, μόλις έγινε γνωστή η κατάληξη της πορείας της υγείας του δημοσιογράφου.
 
"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα την ωμή κρατική βία που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στο δημοσιογράφο-μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος είχε την ατυχία να "κάνει τη δουλειά του" κατά τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα.
 
Ο συνάδελφος κάλυπτε το ρεπορτάζ για τις διαδηλώσεις, όταν άντρες των ΜΑΤ έριξαν σε απόσταση αναπνοής από αυτόν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Στην προσπάθειά του δε να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μέλη της ομάδας "ΔΕΛΤΑ"!
Το αποτέλεσμα της βάναυσης συμπεριφοράς των ανδρών των ΜΑΤ ήταν να απολέσει πλήρως την ακοή του και από τα δύο αυτιά!
Οι σκηνές αυτές παραπέμπουν σε αλλοτινές εποχές, όπου η καταλυμένη Δημοκρατία επέτρεπε τέτοιες συμπεριφορές και απέτρεπε την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος".
Και καταλήγει η ανακοίνωση:
"Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα σταθεί στο πλευρό του δημοσιογράφου, που κατέστη ανάπηρος και ανήμπορος να εργαστεί στον τόσο απαιτητικό κλάδο της ενημέρωσης, και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη δικαίωσή του αλλά και για την ανεμπόδιστη άσκηση του λειτουργήματος της ενημέρωσης από όλα τα μέλη της!"

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η μοναδική περίπτωση των ημερών, κατά την οποία ασκήθηκε βία εις βάρος δημοσιογράφων και εργαζόμενων στον χώρο του Τύπου.
 
Ο επίσης δημοσιογράφος Απόλλωνας Λιακόπουλος στην απεργία της 15ης Ιουνίου ξυλοκοπήθηκε απρόκλητα από ΜΑΤ και συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής
Αθωώθηκε τελικά από το δικαστήριο καθώς το βίντεο του ξυλοδαρμού του κυκλοφόρησε ευρέως στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, συμβάλλοντας σημαντικά στην αθωωτική απόφαση. Μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ένας αστυνομικός των ΜΑΤ. Αντιθέτως, μάρτυρες υπεράσπισης ήταν αυτόπτες μάρτυρες (φωτογράφοι, πολίτες), καθώς και μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ (Δ. Τρίμης) και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ (Ν. Μπράτσος). Επίσης κατατέθηκαν στο δικαστήριο οι ανακοινώσεις συμπαράστασης από ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ, υπέρ του εργαζόμενου στα ΜΜΕ.
Σημειώνεται πως στις 16 Ιουνίου, η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί, καθώς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας, και ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Έρευνα για τις καταγγελίες που αφορούν τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και τα κρούσματα βίας σε βάρος διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα στο Σύνταγμα, διενεργείται με παραγγελία της Εισαγγελίας.
Ήδη, έχουν σχηματιστεί τέσσερις δικογραφίες σε βάρος αστυνομικών για χρήση χημικών και σωματικές βλάβες σε βάρος πολιτών, αλλά και για παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου μετά την επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη για χρήση χημικών και κροτίδων εντός του χώρου του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.Οι δικογραφίες αυτές, που χαρακτηρίζονται ως αγνώστων δραστών, βρίσκονται στα χέρια πταισματοδίκη, ο οποίος θα εξετάσει μάρτυρες και θα συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία προκειμένου να αναζητήσει τους υπευθύνους για τις αξιόποινες πράξεις που διερευνά.Κατόπιν η δικογραφία θα επιστραφεί στην Εισαγγελία για να αξιολογηθεί το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης και να ασκηθούν -εάν έτσι κριθεί- οι ποινικές διώξεις. Από τον εντοπισμό ή όχι δραστών θα εξαρτηθεί εάν οι διώξεις θα είναι προσωποποιημένες ή κατά παντός υπευθύνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ
Μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων, τα οποία τέθηκαν υπ' όψιν των αρμόδιων αρχών (Εισαγγελία Πρωτοδικών και Εισαγγελία Αρείου Πάγου) και συσχετίστηκαν με την πρώτη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, έπειτα από πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένης Ράικου, σχηματίστηκαν τέσσερις δικογραφίες.* Η πρώτη αφορά τη χρήση των χημικών και σχηματίστηκε κατόπιν παραγγελίας της κ. Ράικουμε αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κων. Λουράντου, ο οποίος μίλησε για «αλόγιστη χρήση χημικών», ενώ είχε κάνει και έκκληση προς τους συναδέλφους του να φέρουν φάρμακα στο Σύνταγμα. Συναφείς καταγγελίες είχε κάνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο αντιπροέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλης.* Η δεύτερη δικογραφία αφορά τους παρακρατικούς με τα καλυμμένα πρόσωπα που εμφανίζονται σε βίντεο να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθως να συνοδεύονται από άνδρες με πολιτικά στο προαύλιο της Βουλής. Διερευνάται το αδίκημα της «παράλειψης σύλληψης οπλοφορούντων».* Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε για τη διερεύνηση του αδικήματος της «σωματικής βλάβης κατ' εξακολούθηση» σε βάρος πολιτών. Μηνυτήρια αναφορά κατά των αστυνομικών οργάνων για την αδικαιολόγητη και ακραία εγκληματική βία σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουνίου, υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Προσκόμισε μάλιστα δύο δισκέτες με οπτικό υλικό που περιέχουν 38 βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με σκηνές βίας απέναντι σε ανυπεράσπιστους πολίτες.* Η τέταρτη δικογραφία αφορά την «παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου». Σύμφωνα με καταγγελία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θεοδόση Πελεγρίνη, τα ΜΑΤ εισέβαλαν χωρίς άδεια στο κτήριο του τμήματος ΕΜΜΕ (που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος) και έριξαν δακρυγόνα και κροτίδες σε ανθρώπους που θέλησαν να βρουν εκεί καταφύγιο. 
Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: