Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για τους συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ 407 και τους επιστημονικούς-εργαστηριακούς συνεργάτες των ΤΕΙ



Με πρόσφατο έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας αναγγέλλει στα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό διδασκόντων, ότι το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα στερηθούν των πολύτιμων υπηρεσιών των συμβασιούχων που απασχολούνται στα τμήματα αυτά.
Το Υπουργείο παριστάνει ότι ξεχνάει ότι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα τμήματα αυτά καλύπτουν οργανικές τους ανάγκες και ότι δεν επελέγησαν ούτε για να διδάξουν «εξωτικά» γνωστικά αντικείμενα, ούτε για να βολευτούν οι ημέτεροι. Εισάγοντας το κριτήριο του μεγέθους και αγνοώντας ουσιαστικά κριτήρια, όπως είναι αυτά των συγκεκριμένων αναγκών κάθε επιστημονικής ειδίκευσης, το Υπουργείο προετοιμάζει μελλοντικές «εκκαθαρίσεις».
Όταν στο μέλλον ο πανεπιστημιακός Καλλικράτης θα καταργήσει ή θα συμπτύξει πανεπιστημιακά τμήματα και τμήματα των ΤΕΙ, με κριτήρια που απ’ ότι είδαμε από την φετινή μας εμπειρία με τα ΤΕΙ μόνον ακαδημαϊκά δεν είναι, θα περισσεύουν και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι και λίγο αργότερα οι λέκτορες και οι επί θητεία επίκουροι.
Στην περίπτωση, όμως, αυτή δεν θα πρόκειται μόνον για το πολύ σοβαρό θέμα της απώλειας εργασίας από πλευράς χιλιάδων εξειδικευμένων νέων επιστημόνων με ό, τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και για τον κατά κυριολεξία στραγγαλισμό του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δωρεάν πανεπιστημίου, αταλάντευτο στόχο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται εδώ και δεκαετίες στο χώρο της εκπαίδευσης.
Για τους παραπάνω λόγους, το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού πιστεύει ότι η ακύρωση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των συμβασιούχων διδασκόντων και διδασκουσών, συνιστά ζωτικό όρο για να κατορθώσουμε να διατηρήσουμε το όραμα μας για δωρεάν παιδεία ζωντανό.
Τμήμα Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: