Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο «Κόκκινο 105,5».


-    Αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση, πραματικά η χθεσινή φαρσοκωμωδία που παίχτηκε χθες θα προκαλούσε μόνο γέλια...
Τα πράγματα όμως είναι πάρα πολύ σοβαρά. Και πρέπει να αξιολογήσουμε τα βασικά στοιχεία. Το πρώτο και βασικότερο στοιχείο είναι ότι ο λαός στις πλατείες  γράφει αυτή τη στιγμή ιστορία. Άρα έχει μεγάλη σημασία αυτή η μάχη να συνεχιστεί μέχρι να δοθεί λύση, μέχρι να φύγει δηλαδή αυτή η κυβέρνηση. Ζήσαμε στιγμές εχθές που αποδείχτηκε ποια είναι η δύναμη του ίδιου του λαού που, με αντοχή και αποφασιστικότητα, μπορεί να επιβάλει πραγματικά δημοκρατικές και αξιοπρεπείς λύσεις. Λύσεις που θα ανατρέπουν αυτό το πολιτικό σύστημα που έχει κάτσει στο κεφάλι μας και παράγει πολιτικές εντυπωσιασμού, με εκβιασμούς, κόλπα και μπλόφες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση και τις σημερινές ανάγκες.

-    Το αίτημα του λαού δεν είναι μόνο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είναι να φύγει και το μνημόνιο. Νομίζω ότι αυτό πια είναι κοινός τόπος και των «αγανακτισμένων» που είναι στις πλατείες και των εργαζομένων που πήραν μαζικά χθες μέρος στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ..
Βεβαίως. Σήμερα μπορούμε να πούμε με καθαρό μυαλό ότι το ζήτημα δεν είναι απλά να φύγει η κυβέρνηση, αλλά να φύγει και όλη αυτή η πολιτική που οδήγησε σε μνημόνια και που αυτή τη στιγμή απειλεί με μεσοπρόθεσμα προγράμματα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και τα μέλη, τα στελέχη του ΣΥΝ και της Νεολαίας  ΣΥΝ να συμμετέχουν με τη μεγαλύτερη δυνατή πλατύτητα και με μεγάλο σεβασμό σε αυτό το ακηδεμόνευτο κίνημα, το λαϊκό κίνημα που, με τις δυσκολίες του, τις αντιφατικότητές του, δίνει ή προτείνει λύσεις.
Σήμερα, μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία, προβάλλει για άλλη μια φορά η αναγκαιότητα της  ενωτικής δράσης της αριστεράς, όλων των αριστερών σοσιαλιστών που ξεμπλέκουν από την πολιτική του μνημονίου του ΠΑΣΟΚ, των ριζοσπαστών Οικολόγων και θεωρώ ότι είμαστε  εκείνη η δύναμη που έγκαιρα προβλέψαμε και  προτείναμε τις λύσεις που χρειάζονται.
-    Και οι οποίες πρέπει να είναι πολύ καθαρές σ΄ αυτή την περίοδο, γιατί αυτό που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει πρέπει να είναι πειστικό….
Ο Αλ. Τσίπρας είπε χτες κάτι πολύ σημαντικό. Ότι όταν ο λαός είναι στο προσκήνιο δεν παρακάμπτεται. Καθορίζει τις εξελίξεις. Εμείς νομίζουμε ότι η λύση αυτή τη στιγμή είναι η χώρα να πάει σε εκλογές, οι οποίες θα δώσουν τη λύση. Η λύση, κατά τη δική μας τη γνώμη, θα είναι ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο και ενάντια στο μνημόνιο. Και να βάλουμε  τη λογική της αναγκαιότητας μιας Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα μας περάσει σε μια καινούργια περίοδο δημοκρατίας, που θα έχει μέσα της και το στοιχείο της άμεσης δημοκρατίας και της τοπικής δημοκρατίας και του υποβιβασμού της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με τη δημοκρατία συνολικά.
-    Γιατί χθες ζήσαμε και την απόλυτη χρεοκοπία του δικομματισμού. Είδαμε και τα παιχνίδια που παίχτηκαν μεταξύ των δύο, τηλεφωνικές συνεννοήσεις και τελικά το τίποτα.. Ο καθένας προσπαθούσε προφανώς από τη δική του πλευρά να διαφυλάξει  κάποια πράγματα και βέβαια ερήμην όλου αυτού του κόσμου…
Και θα συνεχίσουμε να ζούμε την προσπάθεια του δικομματισμού να μην χάσει την πολιτική του εξουσία, άρα να μην χάσει και τις σχέσεις και τις διαπλοκές του με την οικονομική εξουσία. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή ζούμε ένα καινούργιο επικοινωνιακό κόλπο. Δηλαδή, ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ψηφιζόμενη με τον ίδιο τρόπο θα μπορέσει να εκβιάσει και συνειδήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο. Νομίζουμε ότι πλέον θα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους. Να δουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας, ότι δεν  μπορούν να εκβιάσουν, γιατί δεν μπορούν πια να περικόψουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και δεν θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τη δημόσια γη. Να μην τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν την αξιοπρέπεια αυτού του λαού, αυτής της κοινωνίας, η οποία έχει δικαίωμα να ζήσει και ιδιαίτερα το δικαίωμα της νεολαίας μας να έχει μέλλον.
-    Όλα αυτά τα μηνύματα δεν μπορούν παρά να περνάνε στους λεγόμενους εταίρους μας  στην Ε.Ε….
Μας παρακολουθούν σε κάθε βήμα που κάνουμε. Μπορεί στις διεθνείς εφημερίδες να γράφουν μόνο για τα ζητήματα τα οικονομικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούν ακόμα και το γεγονός ότι έφτασαν χθες μερικές χιλιάδες λαού, μια λύρα και δυο λεβεντόπαιδα να χορεύουν κρητικά για να ξεφτιλίσουν κυριολεκτικά ένα ολόκληρο κυβερνητικό επιχειρησιακό σχέδιο που πήγε να εκδηλωθεί από την αστυνομία για να αδειάσει η πλατεία Συντάγματος. Δεν το κατάφεραν και αυτό είναι το πιο σημαντικό που δείχνει ότι ένας λαός με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και ειρηνική διαδικασία μπορεί να επιβάλει λύσεις.
-     Προφανώς το αίτημα για εκλογές της αντιπολίτευσης είναι πλέον συνολικό. Πιστεύετε ότι έρχεται ο χρόνος;…
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος. Τον επέβαλαν οι πλατείες, τον επέβαλαν οι αγώνες των εργαζομένων. Και σήμερα για μας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ενωτική διάθεση και η ενωτική μάχη και με την κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα με τις δυνάμεις της αριστεράς και το τόξο, το μπλοκ που έχουμε εμείς  προτείνει. Έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων ότι αυτός είναι ο δρόμος. Ιδιαίτερα αναφέρομαι στην ηγεσία του ΚΚΕ, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρατά αυτή τη διαχωριστική στάση, αλλά να ενώσει ή να ενωθεί μ΄ αυτό το πάνδημο αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: