Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Χριστόφιας: Σήμερα η Δημοκρατία θα είναι νικητής Ο Πρόεδρος της Κύπρου ψήφισε στο Γυμνάσιο Εγκωμης.


Ο Πρόεδρος ψήφισε στο Γυμνάσιο Εγκωμης
Σε αλλαγή σελίδας από αύριο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα της Κύπρου κάλεσε σήμερα όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από το Γυμνάσιο Εγκωμης όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.


«Η μέρα σήμερα είναι ξεχωριστή για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», τόνισε, «γιατί είναι μέρα όπου δοκιμάζεται ακόμα μια φορά η δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας». Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «και σήμερα η Δημοκρατία θα είναι νικητής». 



Στη χώρα μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει εμπεδωθεί ένας πολιτικός πολιτισμός ο οποίος μας υποδεικνύει καθημερινά ότι το πιο σημαντικό αγαθό το οποίο έχει κερδίσει ο κάθε λαός είναι η δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες».



«Να καλέσω κι εγώ με τη σειρά μου για ακόμη μια φορά τους εκλογείς να εκτελέσουν όχι το καθήκον τους, την υποχρέωσή τους», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι υποχρέωση του πολίτη να εκφράσει την άποψή του για το ποιοι θα χειρίζονται τα ζητήματα που τον αφορούν είτε πολιτικά είναι είτε κοινωνικοοικονομικά».



Η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπέδειξε, «είναι ένας θεσμός πολύ, πολύ, σημαντικός. Είναι ο θεσμός εκείνος που εκφράζει απευθείας την κυριαρχία του κυπριακού λαού».



Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην εκλογική εκστρατεία η οποία, όπως είπε, «θα κριθεί στην πορεία πιο νηφάλια και χωρίς, αν θέλετε, το βάρος των συναισθημάτων της ίδιας της εκστρατείας». 



«Εκείνο που θέλω εγώ να τονίσω και το τονίζω με έμφαση», είπε, «είναι ότι από αύριο πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Να δούμε κατάματα ποιος ευθύνεται πραγματικά για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, να πάψουμε να ρίχνουμε την ευθύνη στον εαυτό μας, να τερματιστεί αυτός ο μαζοχισμός - αν μου επιτρέπετε να πω - και να δώσουμε τα χέρια, να συζητήσουμε σε βάθος και τις ταυτίσεις και τις διαφορές μεταξύ μας - αλλά επαναλαμβάνω - με ένα πραγματισμό να δούμε τα πράγματα για το πώς προχωρούμε παρακάτω».



Πρόσθεσε ότι «γίνονται μεθοδεύσεις οι οποίες δεν είναι και οι πιο ευχάριστες και για να αντιμετωπιστούν πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλω να στείλω». 



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όπως είπε, «είναι προβλήματα που ταλανίζουν την υφήλιο, όλες τις χώρες, το πώς εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, πληρώνοντας το μικρότερο δυνατό τίμημα, αυτός είναι ο στόχος». Αυτός, υπογράμμισε, «είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης μας». 



Ανέφερε ότι «υπάρχουν και σ’ αυτό το ζήτημα διαφορετικές απόψεις για το πού πρέπει να ριχθούν τα βάρη, και αυτό να το συζητήσουμε», προσθέτοντας ότι «η γραμμή που ακολουθούμε εμείς είναι να μην φορτωθούν τα βάρη στον απλό άνθρωπο, στους εργαζόμενους και να τα επωμιστούν και εκείνοι οι οποίοι μπορούν να επωμιστούν τα βάρη».



Θέλω, είπε, «να ευχηθώ στον κυπριακό λαό καλή ψήφο και σε σας μαζί βέβαια, και αύριο να βλέπουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια έτσι με αλληλοσυμπάθεια».



Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές οι οποίες είναι βουλευτικές έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Κυβέρνηση και τις πολιτικές της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «ελέχθησαν πολλά και δεν θέλω τώρα την ώρα των εκλογών να επαναλάβω τα ίδια, είμαι κι εγώ πολίτης της Δημοκρατίας και έχω την κοινή λογική τέλος πάντων να καταλαβαίνω ότι κάποιοι τη συνδέουν, και από τα μηνύματα τα οποία έχουν απευθυνθεί προς τον κυπριακό λαό βγαίνει αυτό το συμπέρασμα». 



Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι αλήθεια ότι είναι Βουλευτικές Εκλογές και οι Βουλευτικές Εκλογές έχουν να κάνουν με τα κόμματα και τους πολίτες οι οποίοι είναι υποψήφιοι για να εκπροσωπήσουν τον κυπριακό λαό», προσθέτοντας ότι «είναι γι’ αυτό που στο προηγούμενο μου μήνυμα είπα ότι από αύριο πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να ριχτούμε όλοι από κοινού στην πάλη ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία και οι μεθοδεύσεις που γίνονται πίσω από την πλάτη του κυπριακού λαού από διάφορους παράγοντες και ενωμένοι να δούμε μπροστά». 



Το ίδιο, είπε, «ισχύει και για τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα τα οποία όπως έχω πει είναι απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν είναι φαινόμενα κυπριακά και δεν είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης». Συμπλήρωσε ότι «αυτά, εντάξει, ήταν κατανοητά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», προσθέτοντας ότι «καλώ από εδώ και πέρα μια ομαλή προσγείωση όλων μας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού ενωμένοι τα προβλήματα». 



Κληθείς να απαντήσει για ποιο λόγο επέλεξε να ψηφίσει στο Γυμνάσιο Εγκωμης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η οργάνωση ήταν του Εφόρου Εκλογών και όχι δική του, εκφράζοντας ωστόσο τη χαρά του γιατί, όπως ανέφερε, με το χώρο αυτό «με δένουν πολλές αναμνήσεις, συγκινήσεις, χαρές και δράση».



Σε δηλώσεις του σε ξενόγλωσσους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η Κύπρος υποφέρει από την κατοχή», προσθέτοντας ότι «πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα που οφείλεται στην τουρκική ηγεσία και να δημιουργήσουμε συνθήκες για σύντομη λύση στο Κυπριακό και την επανένωση του νησιού και του λαού μας μέσα στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: