Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Διακοπή της θεραπείας καρκινοπαθών ασθενών με ραδιοϊσότοπα.


Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ιδιαίτερα των κονδυλίων που προορίζονται για τον τομέα της Υγείας, έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι συνέπειες αυτές βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των ασθενών, που έχουν ανάγκη ειδικών και μακροχρόνιων θεραπειών για την αντιμετώπιση σοβαρότατων νόσων, όπως είναι ο καρκίνος.
Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνει και η περίπτωση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Αρεταίειου νοσοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό πανελλαδικά που πραγματοποιεί αγωγές με ραδιοϊσότοπα (Ίνδιο 111, Ύτριο 90 και Λουτήτιο 117), σε ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους κυρίως στο πεπτικό σύστημα.
Οι υπεύθυνοι του  νοσοκομείου επικαλούμενοι τις περικοπές στον προϋπολογισμό, το υψηλό κόστος και τα μεγάλα χρέη προς τους προμηθευτές, αποφάσισαν τη διακοπή των παραγγελιών για τα αναγκαία ραδιοϊσότοπα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η θεραπεία δεκάδων ασθενών, πριν αυτή ολοκληρωθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 31 ασθενών πανελλαδικά που κάνουν στο Αρεταίειο αγωγή με το ραδιοϊσότοπο Ίνδιο 111, των οποίων η θεραπεία διακόπηκε ξαφνικά, πριν ολοκληρωθούν οι 12 προβλεπόμενες και απαραίτητες μηνιαίες δόσεις του φαρμάκου, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα, τα οποία συνήθως είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Γίνεται έτσι φανερό, πως η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συναποφασίσει με την Τρόικα και τους εταίρους της στην ΕΕ, δεν διστάζει να βάζει τους ασθενείς με καρκίνο σε άμεσο κίνδυνο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα .να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της επιστήμης για τη ζωή τους
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Πώς τοποθετούνται στο γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και κυρίως οι περικοπές των δαπανών, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή ασθενών.
  • Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Αρεταίειου, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία των ασθενών με ραδιοϊσότοπα.

Ο βουλευτής
Σπύρος Χαλβατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: