Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ- Τίμησαν την 9η Μάη 1945 με μαζικές διαδηλώσεις


Η Αντιφασιστική Νίκη τιμήθηκε σε διάφορες γωνιές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με μαζικές διαδηλώσεις, που διοργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.
Σοβαρά επεισόδια έγιναν στο Λβοφ, στο Ντονιέτσκ και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, όπου οι εθνικιστικές οργανώσεις επεδίωξαν να εμποδίσουν τις μαζικές εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και η Αντιφασιστική Ενωση, με συνθήματα του είδους «οι κομμουνιστές στην κρεμάλα». Να σημειωθεί πως εδώ και 2 δεκαετίες στην Ουκρανία, όπως και στις χώρες της Βαλτικής γίνεται συστηματική προπαγάνδα, ακόμη κι από τα σχολικά έδρανα, αθώωσης κι επιβράβευσης όσων αποβρασμάτων συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Στη Ρωσία οι αρχές, που σήμερα έχουν επαναφέρει ως επίσημη σημαία της χώρας εκείνη που είχε κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου το ρωσικό στρατιωτικό σώμα που είχαν συγκροτήσει οι ναζί μ' επικεφαλής τον προδότη στρατηγό Βλάσοφ, προσπάθησαν για άλλη μια φορά να καπηλευτούν την ακτινοβολία της Αντιφασιστικής Νίκης, διαστρεβλώνοντας κι αποσιωπώντας το πραγματικό της περιεχόμενο. Δηλαδή, το ποιος ηγούνταν της λαϊκής αντίστασης, το τι είδους κοινωνικό σύστημα είχε η ΕΣΣΔ, τις αιτίες της ναζιστικής επίθεσης κ.λπ... Ωστόσο βροντερή απάντηση δόθηκε από τις μαζικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τα ΚΚ, στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αποστομωτικό για τις σημερινές ρωσικές αρχές και το σύνθημα που κρατούν οι διαδηλωτές στη Μόσχα στη συγκεκριμένη φωτογραφία: «Η εξουσία στο νικητή λαό!»

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: