Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Πορτογαλικές Εκλογές - Δημοσκόπηση έκπληξη, δείχνει πρώτους τους σοσιαλιστές.Στην τρίτη θέση το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με μικρή άνοδο.Πεσμένα τα ποσοστά του Αριστερού Μπλόκου.Ανάλυση του Red Star.


Coligação Democrática Unitária
Η επανάκαμψη των Σοσιαλιστών στην πρώτη θέση, η υποχώρηση της Κεντροδεξιάς στην δεύτερη (με σαφώς υψηλότερα ποσοστά πάντως από τις βουλευτικές του 2009) καθώς και η αδυναμία της αριστεράς να εισπράξει την δυαρέσκεια από την κακή οικονομική κατάσταση, είναι τα χαρακτηριστικά του τελευταίου γκάλοπ που έγινε στην Πορτογαλία.Να τονίσω πάντως πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας παρουσιάζει μικρή αύξηση των ποσοστών στο 8,1 % από 7,8 % το 2009 και δείχνει ανοδικές τάσεις σε αντίθεση με το Μπλόκο της αριστεράς.


Αναλυτικά :


 Σε χτεσινή δημοσκόπηση της εταιρίας Marktest που έγινε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού TSF και της Diário Económico ,οι Σοσιαλιστές κάνουν την ανατροπή και μέσα σε ένα μήνα κερδίζουν 11,5 μονάδες περνώντας στην πρώτη θέση με 36,1 % από 24,5% που είχαν τον Μάρτιο σε γκάλοπ της ίδιας εταιρείας ! Η εντυπωσιακή άνοδος του κόμματος των Σοσιαλιστών έξι μήνες πριν τις εκλογές με κάνει να πιστεύω πως οι Πορτογάλοι αγνοούν τι συνέπειες θα έχουν  αν αποδεχτούν την Τρόικα.Επίσης αποδεικνύει την πετυχημένη τακτική του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ζοσέ Ζόκρατες να παρουσιαστεί ως σωτήρας της Πορτογαλικής Οικονομίας (κάτι σαν τον δικό μας Γιωργάκη) που διαπραγματεύτεται σκληρά με την Τρόικα.


Στην δεύτερη θέση έμεινε το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 35,3 %.Μέσα σε ένα μήνα το κόμμα της αντίπολιτευσης έχασε 11,4 μονάδες (ότι κέρδισαν οι Σοσιαλιστές).Στην προηγούμενη έρευνα είχαν φτάσει το εκπληκτικό 46,7 % ! Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Πάσος Κοέλιος πιστεύει ότι θα βγει νικητής από αυτές τις εκλογές και ζήτησε διαφάνεια στα οικονομικά της χώρας κατηγορώντας την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.Παρόλα αυτα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Τρόικα.

Τρίτο έρχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα ( με την γνωστή εκλογική συμμαχία που έχει πάντα με το μικρό Πορτογαλικό Οικολογικό σοσιαλιστικό κόμμα) με 8,1 %.Κατάφερε πάντως να ανεβάσει 1,4% τα ποσοστά του μέσα σε ένα μήνα και δείχνει ανοδική τάση.Το 2009 είχε καταλάβει την πέμπτη θέση (!) με 7,8 % μετά το Λαικό κόμμα και το Αριστερό Μπλόκο.Οι Πορτογάλοι κομμουνιστές αργά αλλά σταθερά ανεβάζουν τα ποσοστά τους από το 6,9 % το 2002 ,στο 7,5% το  2005. Το υψηλότερο ποσοστό τους μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ ήταν το 9% που απέσπασαν στις εκλογές του 1999.Διψήφιο ποσοστό έχουν πάρει οι κομμουνιστές μετά την Δικτατορία , το 1976 14,4% και το 1987 12,1%.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το δεξιό Λαικό Κόμμα με 7,6 % από 10,4% το 2009.

To Μπλόκο της αριστεράς δείχνει να έχει πτωτική τάση ,τουλάχιστον σε αυτή την έρευνα , με ποσοστό 6 % από 9,8 % το 2009.


Παρά τις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία φαίνεται πως ο δικομματισμός καλά κρατεί και η αριστερά αδυνατεί να εισπράξει.Το συνολικό ποσοστό της αριστεράς στην Πορτογαλία 14,1% είναι κατώτερο από το ποσοστό που της Ελληνικής αριστεράς σήμερα (περίπου 16%) και βέβαια από το 17,6 % στις εκλογές του 2009.


Βέβαια μιλάμε για γκάλοπ και ως τον Ιούνιο ελπίζω πως η Πορτογαλική Αριστερά θα ανακάμψει.


Red Star

Δεν υπάρχουν σχόλια: