Σάββατο 16 Απριλίου 2011

KOYBA 50 χρόνια από την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης.




Fernando Garcia - Oscar Sola
O Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης στις 16/4/1961

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση διεξάγεται σήμερα στην Κούβα για την 50ή επέτειο της ανακήρυξης από τον Φιντέλ Κάστρο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης και της συντριπτικής ήττας των Αμερικανών μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι και βετεράνοι θα αναπαραστήσουν τα ιστορικά γεγονότα στην Πλατεία της Επανάστασης, αναδεικνύοντας πως η νέα γενιά της Κούβας θα συνεχίσει την Επανάσταση.
Στις 16 Απρίλη 1961 ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης. Η ανακήρυξη έγινε μόλις 24 ώρες μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να καταστρέψει τόσο την κουβανική αεροπορία, όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Στρατού.
Μετά την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης, η «μπριγάδα» 2506, που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξόριστους που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και είχαν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής, ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες.
Ξεκινά το 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας
Σήμερα ξεκινούν και οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπου θα συζητηθούν οι «Κατευθύνσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική», αυτό που ονομάζεται «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου». Το συνέδριο που γίνεται μετά από 14 χρόνια, ανοίγει ζητήματα όπως ανακατανομή του εργατικού δυναμικού, με μείωση των κρατικών υπαλλήλων, υλικά κίνητρα για μίσθωση αγροτικής γης, δημιουργία μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών, με προώθηση της αυτοαπασχόλησης. Η ηγεσία της χώρας δηλώνει πως οι αλλαγές που προωθεί αποσκοπούν στο ξεπέρασμα συγκεκριμένων προβλημάτων, δεν αλλάζουν το σοσιαλιστικό χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής και στοχεύουν στην ενίσχυση της Κουβανέζικης Επανάστασης, που υπονομεύουν με όλους τους τρόπους οι ιμπεριαλιστές. Αλλά τέτοιες αλλαγές πρέπει να τις βλέπουμε τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την απόφαση του 18ου Συνεδρίου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: