Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ : Καταγγέλλει τα σχέδια συνεκπαίδευσης Στρατού - Αστυνομίας


Ανακοίνωση με αφορμή τις αποφάσεις που πάρθηκαν προχθές σε κυβερνητική σύσκεψη
 
Με ανακοίνωση της Εκτελεστικής της Γραμματείας, η Δημοκρατική Συσπείρωσηκαταγγέλλει «τους νέους επικίνδυνους για τις λαϊκές ελευθερίες κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που αφορούν την κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, με πρόσχημα τον περιορισμό των δαπανών, τη στιγμή που μόνο η συμμετοχή της κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη κοστίζει 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα.
Δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς και στο δόγμα "ασφάλειας" του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των χωρών τους για τη λεγόμενη "αντιμετώπιση κρίσεων", στις οποίες περιλαμβάνονται σαφώς και οι λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις εκπαίδευσης του στρατού σε επιχειρήσεις καταστολής διαδηλωτών, όπως η πρόσφατη άσκηση "Καλλίμαχος".
Θέλουν να καταργήσουν την παραδοσιακή διάκριση μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας, θέλουν το στρατό σε ρόλο επιβολής της "δημόσιας τάξης" και την αστυνομία να συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές, όπως συμβαίνει με την ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο, όπου συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι λαοί είναι ο φόβος και ο κοινός αντίπαλος της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών, μέσα και έξω από τα σύνορα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, φέρνει βαριές ευθύνες για την εφαρμογή και επέκταση αυτών των αντιλαϊκών σχεδίων. Ο Στρατός πρέπει να έχει ως μοναδική αποστολή την άμυνα της χώρας και η Αστυνομία την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και όχι την καταστολή των λαών, ούτε μέσα ούτε έξω από τα σύνορα της χώρας».
Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης και καταγράφηκαν στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», η κυβέρνηση προωθεί την κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, κοινές τεχνικές βάσεις μεταξύ των δυο σωμάτων και«εξορθολογισμό» των προμηθειών τους, μέσω της χρήσης «κοινών μέσων», με πρόσχημα την «εξοικονόμηση δαπανών» και με πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος του εχθρού λαού.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν «συνέργειες» μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να «μειωθούν οι προϋπολογισμοί» τους. Οπως όλα δείχνουν, στο εξής, η Αστυνομία θα λαμβάνει στρατιωτική εκπαίδευση και ο Στρατός αντίστοιχα θα εντάσσει στη δράση του και αστυνομικές επιχειρήσεις, σε βάρος του λαού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρ», την ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από το Στρατό, είχε φροντίσει να συμπληρώσει η ΝΔ, τόσο με ασκήσεις ανάλογες αυτές του «Καλλίμαχου» στο Κιλκίς, όσο και με το νομικό πλαίσιο που δημιούργησε για τη στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος 6501/7/7, ο οποίος προβλέπει: «Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δύνανται κατ' έτος να παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης οι τριτοετείς δόκιμοι υπαστυνόμοι της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και ποσοστό πέντε έως δέκα τοις εκατό (5-10%) του αριθμού των εκπαιδευομένων δοκίμων αστυφυλάκων της Σχολής Αστυφυλάκων».
Η εκπαίδευση, μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο, θα βασιζόταν σε πρόγραμμα καταρτισμένο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τώρα να επισημοποιήσει τη συνεκπαίδευση και τη χρήση «κοινών μέσων».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: