Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΤΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ- Καμία ανακωχή, καμία συνθηκολόγηση με τη βάρβαρη πολιτική


«Κάνουν εμπόριο με Υγεία και Παιδεία. ΠΑΜΕ για ανατροπή και άλλη κοινωνία». Κάτω από αυτό το σύνθημα, σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, συναντήθηκαν και διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, γιατροί, φαρμακοποιοί, γυναίκες, γονείς, απαντώντας στη μαύρη συμμαχία κυβέρνησης - ΝΔ - ΕΕ - τρόικας, απαιτώντας αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλο το λαό, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη.
Εστειλαν μήνυμα ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων, στο τερατούργημα του «νέου» σχολείου, που θα βυθίζει τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αμορφωσιά, στο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Μήνυμα αντίστασης στο ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια και συνδιοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά - Αττικής, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, τη ΔΗΠΑΚ Αυτοαπασχολούμενων Γιατρών και Φαρμακοποιών.

Ολοι μαζί απαίτησαν αποκλειστικά δημόσιο καθολικό δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν δημόσιες μονάδες Υγείας και νοσοκομειακές κλίνες, δωρεάν παροχή σε όλους των θεραπειών, φαρμάκων, εξετάσεων, υγειονομικού και άλλου υλικού, κατάργηση κάθε συμμετοχής και πληρωμής για φάρμακα, εξετάσεις, να εξοφληθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί κ.ά. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλους, κανένα σχολείο να μην κλείσει, μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς, συνολική απόρριψη της νέας διοικητικής δομής, «όχι» στον «Καλλικράτη», στο αποκεντρωμένο - διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς, έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί απ' τα σχολεία.
Συμμαχία για Υγεία και Παιδεία
«Αυτό τον καιρό το δημόσιο σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη επίθεση. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια, χρειάζεται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας», τόνισε κάνοντας την κεντρική ομιλία η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ. Επισήμανε ότι η κατάσταση με τους ασφαλισμένους του δημοσίου που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι τραγική, αφού η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών και παροχών. Οτι η κατάσταση είναι κρίσιμη για τους χρονίως πάσχοντες. «Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη μετατρέπει σε "ατομική ευθύνη", παρόλο που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν, και μάλιστα αυξημένες, τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε.
Σχετικά με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Παιδείας, επισήμανε ότι «η Εκπαίδευση είναι βασικός ιδεολογικός μηχανισμός της εκάστοτε άρχουσας τάξης και μέσα απ' αυτή ετοιμάζει τους νέους για να δεχτούν τις αλλαγές στην οικονομία. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση προωθεί το "νέο" σχολείο της αγοράς, για να παράγει τους αυριανούς ημιμαθείς και αμόρφωτους ευέλικτους απασχολήσιμους».
«Στην καπιταλιστική βαρβαρότητα απαντάμε με μέτωπο ταξικό, που συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους. Ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί με ταξική ενότητα και συσπείρωση, με πλαίσιο πάλης που καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με μορφές που αντιστοιχούν στο μέγεθος της επίθεσης», τόνισε.
Στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συμμαχία των επιστημόνων Υγείας, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών, των φαρμακοποιών, των εργαζομένων, με το ΠΑΜΕ, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, την ΟΓΕ, τους συνταξιούχους, τους μαθητές, αναφέρθηκε οΧρήστος Παπάζογλου, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής.
Ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, υπογράμμισε: «Από σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να κάνουμε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο κάστρο εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής. Ολοι στην πάλη για να μη γονατίσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας, να μην περάσει ο νέος νόμος - έκτρωμα που μετατρέπει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις με δίδακτρα. Ολοι στη μάχη για να αλλάξει ο συσχετισμός παντού: Σε συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα, παντού».
Μιλώντας για το εμπορευματοποιημένο «νέο» σχολείο, ο Χρήστος Χαλκιαδάκης, εκ μέρους του ΣΑΣΑ, υπογράμμισε ότι «είναι τόσο σάπιο όσο και ο καπιταλισμός».
Ακολούθησε πορεία με πικέτες, πανό, συνθήματα. Πέρασε από το δημαρχείο Αθήνας - όπου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων -, διέσχισε την Ευριπίδου, Δραγατσανίου, Σταδίου, κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.
«Το κέρδος σκοτώνει Υγεία και Παιδεία, μέτωπο λαέ για άλλη εξουσία», φώναζαν οι διαδηλωτές και καλούσαν: «Εργάτη, νέε το ΠΑΜΕ σε καλεί. Σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους κι εσύ».
Στον Πειραιά
Σαφές μήνυμα πως με αγώνες δε θα επιτρέψουν τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, τη δημιουργία του σχολείου της αγοράς και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των αγαθών της Παιδείας και της Υγείας, έστειλαν χτες και από τον Πειραιά εκατοντάδες μαθητές, σπουδαστές, γονείς, μέλη του ΠΑΜΕ Υγειονομικών και Εκπαιδευτικών, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι γυναικείων συλλόγων - μελών της ΟΓΕ, που συμμετείχαν στο δυναμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοραή και στη δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

ΠΗΓΗ-RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: