Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα - Νεκρός ένας διαδηλωτής Σε τεντωμένο σχοινί το Μπαχρέιν


ENET.GR

Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Μπαχρέιν, μετά την είσοδο στρατιωτών της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη χώρα. Την πόρτα στις ξένες δυνάμεις άνοιξε ο βασιλιάς Αλ Χαλίφα, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.
Ο βασιλιάς ανακοίνωσε την επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών της.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση συνεχίζει απτόητη τις κινητοποιήσεις της, πληρώνοντας όμως φόρο αίματος.
Βουλευτής της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε  ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη σιιτική περιοχή Σίτρα. Όπως είπε, ο άνδρας χτυπήθηκε στο κεφάλι και υπέκυψε στο τραύμα του. Χιλιάδες διαδηλωτές κινήθηκαν προς την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης, ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν σκοτώθηκε σήμερα όταν ένας οδηγός αυτοκινήτου, που ανήκε "στους ταραχοποιούς", σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, τον παρέσυρε εκ προθέσεως. Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, το επεισόδιο σημειώθηκε στη διάρκεια ταραχών στη Μαάμιρ, νότια της πρωτεύουσας Μανάμα.
Στο μέτωπο της διπλωματίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την παρουσία στο Μπαχρέιν δυνάμεων των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η χρήση βίας και νέα βίαια επεισόδια.
Η G8 ελπίζει να δει μία δημοκρατική μετάβαση στο Μπαχρέιν, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. "Προφανώς πιστεύουμε ότι μία δημοκρατική μετάβαση είναι εξίσου σημαντική εκεί όπως και οπουδήποτε αλλού", δήλωσε ο Ζιπέ όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στο Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G8 στο Παρίσι.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε "όλες τις πλευρές" να δείξουν εγκράτεια. "Προφανώς είμαστε ανήσυχοι από την κλιμάκωση της κατάστασης στο Μπαχρέιν και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν εγκράτεια", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Το Μπαχρέιν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν
Εν τω μεταξύ, την ανάκληση του πρεσβευτή του από την Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα το Μπαχρέιν ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις ιρανικές επικρίσεις για την ανάπτυξη στρατευμάτων από τις χώρες του Κόλπου, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, στο έδαφός του.
Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής του στην Τεχεράνη εκλήθη σε διαβουλεύσεις κατηγορώντας το Ιράν για κατάφωρη επέμβαση στα εσωτερικά του που συνιστά απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την επέμβαση ξένων δυνάμεων στο Μπαχρέιν, ενώ νωρίτερα σήμερα το Ιράν διαμαρτυρήθηκε επισήμως στον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, τον πρεσβευτή της Ελβετίας -που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν- και τον επιτετραμμένο του Μπαχρέιν για την αποστολή στρατιωτών από τις χώρες μέλη Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σιιτική εξέγερση.

Το Ιράν διαμήνυσε ότι η είσοδος σαουδαραβικών στρατευμάτων στο Μπαχρέιν θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, μετατρέποντας σε περιφερειακή μία εσωτερική κρίση, και κατήγγειλε την αμερικανική υποστήριξη της επέμβασης στο Μπαχρέιν σημειώνοντας ότι αντιβαίνει τη διεθνή νομοθεσία.

Στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν εκλήθη, τέλος, και ο επιτετραμμένος του Μπαχρέιν. Οι ιρανικές αρχές του εξέφρασαν την “έντονη ανησυχία” τους και ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να “μην καταφύγει στη βία και να ανταποκριθεί στα αιτήματα του λαού”.
  ΠΗΓΗ-ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: