Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κ.Κ.Ε Μπάμπη Χαραλάμπους.Να μην κλείσει το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας που λειτουργεί στο Παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία»


Προς τον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης



Η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί το μοναδικό δημόσιο Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας που αντιμετωπίζει, πρωτίστως, παιδιά με σοβαρές καρδιοπάθειες από όλη τη χώρα. (160 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το 2010)

Με την απόφασή της να συγχωνεύσει ή να συλλειτουργήσει το ΕΚΑΣΚΑΠ με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Αγία Σοφία», που έχει γενική αποστολή και όχι εξειδίκευση στα χειρουργημένα με συγγενείς καρδιοπάθειες περιστατικά, ουσιαστικά, προχωρά στη διά-λυσή του. Γιατί το παιδοκαρδιοχειρουργικό περιστατικό θέλει το δικό του χώρο και εξειδικευ-μένη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα κατά την διάρκεια παραμονής του στην μονάδα.

Είναι γνωστό ότι πριν το ΕΚΑΣΚΑΠ - τη δεκαετία του 1980 - τα παιδιά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες στέλνονταν στο εξωτερικό. Με τη λειτουργία του δεν μπόρεσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν αφού πάντα ήταν υποστελεχωμένο σε προσωπικό. Παρ' όλα αυτά μπόρεσε και κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αναγκών. Το τελευταίο διάστημα όμως έχει φτάσει στα όρια λειτουργία του αφού έχουν μείνει από 5 παιδοκαρδιοχειρουργοί που ήταν το 2000 μόνο 2, που δεν μπορούν να κάνουν σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, καθώς γι' αυτές χρειάζονται τουλάχιστον τρεις καρδιοχειρουργοί. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν άλλοι δύο επικουρικοί γιατροί που αποχώρησαν μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Επιπλέον μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι τρεις αναισθησιολόγοι γιατροί δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Έτσι έχουν ελαττωθεί τα χειρουργεία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια λίστα 30 παιδιών που πρέπει να εγχειριστούν στους επόμενους δύο μήνες.
Η κυβέρνηση, μέσω και των διορισμένων διοικήσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει  κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο. Παρότι γνώριζε την κατάσταση δεν προχώρησε στην πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση για την συνειδητή, χρόνια υποβάθμιση του ΕΚΑΣΚΑΠ, που, τώρα για να ολοκληρωθεί η διάλυση του και να υπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, οδηγεί  το τμήμα στη συγχώνευσή του με άλλες μονάδες και στη διάλυσή του,  αποτέλεσμα της πολιτικής δραστικών περικοπών στο δημόσιο τομέα υγείας και της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Είναι τραγική εξέλιξη για την υγεία των παιδιών που οδηγούνται πλέον σε ιδιωτικά νοσοκομεία με δυσβάσταχτο κόστος για τις οικογένειες τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν θα ανακαλέσει άμεσα την απόφαση συγχώνευσης του ΕΚΑΣΚΑΠ και θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις όλου του αναγκαίου  -μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης- ιατρικού, νοσηλευτικού κ.ά. προσωπικού για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της μονάδας ώστε να καλύπτει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες της χώρας.

Ο βουλευτής
Μπάμπης Χαραλάμπους
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: