Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αποσπάσματα από την συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 9/3/2011-



Σε ερώτημα για το «κούρεμα» του χρέους και την κρίση απάντησε:
«Ό κ Προβόπουλος έχει κάνει τη δήλωση, ότι εάν γίνει «κούρεμα» 30% στα κρατικά ομόλογα σημαίνει 30% μικρότερες συντάξεις. Τι να προτείνουμε εμείς, 25%; Δεν πρόκειται για μια διέξοδο υπέρ των εργαζομένων, πάλι σε ένα φαύλο κύκλο θα μπεις με τους εργαζόμενους σε πολύ χειρότερη κατάσταση και θα έρθει ένας νέος κύκλος κρίσης, γιατί αυτή η κρίση δεν είναι η τελευταία. Το καινούργιο που υπάρχει σε αυτή την κρίση είναι ότι έτσι όπως διαπλέκονται οι οικονομίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκόσμια, δεν έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο τη κρίση όπως την αντιμετώπιζαν πριν με υποτίμηση και διάφορα άλλα εργαλεία. Έχουν δυσκολία δεν μπορούν να διαχειριστούν τη κρίση όπως τη διαχειρίζονταν την περίοδο του 1973».
Βλέπετε αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό τη χώρας μας;
«Η γενική μας εκτίμηση είναι ότι όχι μόνο αναδιάταξη, θα υπάρχει και όξυνση της πάλης και πολιτική αστάθεια και όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών και ενδεχομένως στρατιωτικές συγκρούσεις.
Μιλάμε σε ένα χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να σας πω αν θα γίνει σε έξι μήνες ή σε τρία χρόνια. Όταν έχεις αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων, αναδιατάξεις κλπ αυτό συνοδεύεται και από μια πολιτική αστάθεια. Δεν μπορούν για παράδειγμα να κυβερνούν με την ίδια άνεση που κυβερνούσαν, πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις δικές τους, συντηρητικές. Εάν τα συντηρητικά κόμματα δεν συναινέσουν μεταξύ τους μπορεί να υπάρχει μια πολιτική αστάθεια. Αλλά ακόμα και αν συναινέσουν ο λαός από κάτω πρέπει να δημιουργήσει τους όρους να μην είναι σταθερές αυτές οι κυβερνήσεις».
Ο ρόλος του ΚΚΕ σε αυτή τη περίπτωση ποιός θα είναι;
«Ο ρόλος του ΚΚΕ είναι να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα. Η πολιτική αστάθεια σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι κίνδυνος και κακό, δεν μιλάμε για μια πολιτική αστάθεια όπου ο λαός είναι αδιάφορος, αυτό δεν θα ήταν καλό, αλλά για μια πολιτική αστάθεια η οποία οδηγεί σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι θετικό. Δεν γίνεται ο λαός να πηγαίνει μπροστά και όλα να μένουν ακίνητα».
Βλέπετε πρόθυμους σε αυτές τις συναινέσεις;
«Αν κρίνω από όσα γράφονται στις εφημερίδες, για πολυκατοικία κ.α., φάνηκε ότι υπάρχει μια ανοιχτή συναίνεση μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Καρατζαφέρη - Μπακογιάννη- Κουβέλη με διαφορές μεταξύ τους. Πρέπει να σας πω ότι ενώ εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μια κάποια αντιπαράθεση, γυροφέρνει πάλι το θέμα του χρέους. Μα το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης αλλά αποτέλεσμα. Επομένως αν μετατρέψεις το αποτέλεσμα σε αιτία, πάλι είσαι μέσα στη λογική να προτείνεις μια λύση για να στηρίξεις το σύστημα. Όταν λες αναδιαπραγμάτευση και την εμφανίζεις σαν απάντηση, ε δεν είναι απάντηση, η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλαδή η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Είναι μέσα στη λογική του συστήματος, δεν είναι πρόταση εναλλακτική».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: