Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.Ενα ακόμη βήμα στο γκριζάρισμα του Καστελόριζου


Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, που επισκέπτεται την Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικές των όσων συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες
Χάρτης με την υφαλοκρηπίδα που προβλέπεται για τα κράτη της περιοχής από το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία πετύχει την εξαίρεση του Καστελόριζου από τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, τότε αυτή θα χαραχτεί στα όρια της διακεκομμένης γραμμής και όχι της έντονης μαύρης, η οποία καταλήγει στο βόρειο όριο της κυπριακής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ

Τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το επικίνδυνο πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος με αιχμή το Αιγαίο, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, που ολοκληρώνει αύριο την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε χτες με τον Γ. Παπανδρέου και τον Ελληνα ομόλογό του, ενώ αποκαλυπτικά του περιεχομένου των όσων συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες του διμερούς διαλόγου είναι τα όσα δήλωσε στον κυριακάτικο Τύπο και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Περιληπτικά, ο Α. Νταβούτογλου έθεσε την άποψη ότι το Καστελόριζο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας για «λύση πακέτο» στο Αιγαίο, έθεσε απροκάλυπτα το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης και προσπάθησε να νομιμοποιήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τούρκικα μαχητικά.
Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέπτεται περιοχές της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, θέλοντας και με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει το ειδικό ενδιαφέρον την Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα.
Μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Δρούτσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε - έμμεσα, αλλά σαφέστατα - την άποψη που είχε υπογραμμίσει την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία ο ελληνοτουρκικός διάλογος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο, καθώς το νησί αυτό δε βρίσκεται στο Αιγαίο!
Είπε ο Α. Νταβούτογλου: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του καθεστώτος που ισχύει για το Καστελόριζο. Ωστόσο, στη συνέντευξη αυτή, έδωσα κάποια πάρα πολύ σαφή μηνύματα (...) Εγώ είπα ότι ως προς τη γεωγραφική του τοποθέτηση, το Καστελόριζο γεωγραφικά βρίσκεται στη Μεσόγειο, αυτό είπα. Αυτό δεν έχει σχέση με το τι σκεφτόμαστε ή οποιαδήποτε νομική θέση που υποστηρίζουμε για το Καστελόριζο ή για άλλα νησιά. Απλά θέλω να υπογραμμίσω και πάλι, η τοποθέτησή μου είναι απόλυτα γεωγραφική και θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση επί όλων των θεμάτων και βεβαίως επί του Καστελόριζου (...) Βεβαίως η Ελλάδα έχει κάποιες δικές της τοποθετήσεις και βρισκόμαστε, συζητάμε, πρέπει να τα συζητάμε τα θέματα ανοικτά και με σαφήνεια. Με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιούνται και οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ μας».
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Α. Νταβούτογλου είχε υπογραμμίσει την Κυριακή, σχετικά με τις θέσεις της χώρας του για το Καστελόριζο: «Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης».
Και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
Είναι φανερή η προσπάθεια της Τουρκίας να διαχωρίσει το Καστελόριζο από τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, όπως επίσης είναι φανερό ότι το θέμα έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως, άλλωστε, έχει γράψει από τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο «Ρ», αποτελεί κοινό μυστικό πως η Αγκυρα έχει απαιτήσει το ζήτημα του Καστελόριζου να βγει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σιωπηρά να έχει αποδεχτεί την τουρκική επιδίωξη, στο πλαίσιο των συνολικότερων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην ευρύτερη περιοχή και με στόχο να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, όπως επιδιώκει και η ντόπια αστική τάξη.
Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Δ. Δρούτσα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Είναι γνωστή η ελληνική θέση, οι διερευνητικές επαφές για εμάς έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το έχουμε πει από την αρχή και είναι αυτονόητο, από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο, αλλά θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο σε αυτό που είπε και ο κύριος Νταβούτογλου, ότι πρόκειται για μία προσπάθεια ειλικρινή, μία σοβαρή προσπάθεια η οποία γίνεται».
Μιλώντας χτες βράδυ στο «Μέγκα», ο Α. Νταβούτογλου έθεσε και το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, λέγοντας ότι «στόχος είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, εμπιστοσύνης και κοινών συμφερόντων», σε βάρος βέβαια των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για της παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσαν να γίνονται πτήσεις «βάσει του διεθνούς δικαίου». Ζήτησε «να υπάρχουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και είπε ότι «θέλουμε ελεύθερη πρόσβαση στο διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου».
Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλο.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: