Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται ο πυρηνικός εφιάλτης στη Φουκουσίμα.Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και από το τσουνάμι που τον ακολούθησε είναι 6.405 νεκροί,χιλιάδες τραυματίες και 10.259 αγνοούμενοι.



thumb
Δραματικές ώρες για τους Ιάπωνες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, καθώς δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να αποτρέψουν την τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων που έχουν υπερθερμανθεί μετά τη βλάβη στο σύστημα ψύξης που προκάλεσαν ο σεισμός των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που τον ακολούθησε.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί που εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις κατάφεραν να περάσουν έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 2, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης που εξασφαλίζει τον έλεγχο της θερμοκρασίας, ώστε να αποφευχθεί η τήξη του αντιδραστήρα. Την Παρασκευή, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην τροφοδότηση του εργοστασίου και για το λόγο αυτό δεν θα πραγματοποιηθούν ρίψεις θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες.

Από την άλλη, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) απευθύνει συστάσεις προς τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ιαπωνία, καθώς ζητεί την απομάκρυνσή τους από την περιοχή Φουκουσίμα όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Νταϊίτσι σε ακτίνα 80χλμ.

Παράλληλα ο υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας  που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα θα καταθέσουν τέσσερις προτάσεις για τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που έφτασε στο Τόκιο τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της, χαρακτηρίζει εξαιρετικά σοβαρή την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία. 

Από το σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον ως τώρα επίσημο απολογισμό 6.405 άνθρωποι και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 10.259. Δυο χιλιάδες 409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. Ο τελικός απολογισμός, βέβαια, αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. 

Τέλος, περισσότεροι από 550.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με 80.000 κτίρια να έχουν καταρρεύσει ή να είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.


Πηγή:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: