Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.Κ.Ε : Προβλήματα στη λειτουργία των ΤΕΙ της χώρας 8/3/2011


Προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων


Οι δραστικές περικοπές των προϋπολογισμών των ΤΕΙ της χώρας έως και άνω του 30%, ιδιαίτερα αυτήν την ακαδημαϊκή χρόνια με πρόσχημα την κρίση, έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους σπουδαστές, κυρίως τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τους συμβασιούχους καθηγητές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αλλά και Κοζάνης και Καστοριάς, όπου περικόπτονται μαθήματα, γιατί δεν υπάρχουν διδάσκοντες, οι σπουδαστές δεν μπορούν να δηλώσουν εργαστήρια, παρατείνοντας το χρόνο ή και εγκαταλείποντας τις σπουδές.
Σε αρκετά ΤΕΙ οι σπουδαστές λόγω έλλειψης καθηγητών κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική τους, γεγονός που με τη «μονή εισαγωγή» τους εξωθεί να περιμένουν ένα χρόνο επιπλέον για να ολοκληρώσουν ένα ακαδημαϊκό έτος.
Όλα τα παραπάνω είναι συνέπεια του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων καθηγητών, των οποίων οι συμβάσεις έχουν μάλιστα γίνει από ετήσιες εξάμηνες, της στρατηγικής του κεφαλαίου για οργανικότερη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις. Με το νέο Νόμο-Πλαίσιο άμεσα προβλέπεται το κλείσιμο τμημάτων, ή και ολόκληρων Ιδρυμάτων, αλλά και δίδακτρα, μέσω της εφαρμογής της φοιτητοκάρτας. Οι σπουδαστές και οι φοιτητές θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν στην πραγματικότητα δάνεια για να στοιβάζονται σε εργαστήρια χωρίς υποδομές, για να παρακολουθούν προγράμματα ψευτοκατάρτισης που θα τα παρέχουν τα ΤΕΙ που μετατρέπονται σε ΙΕΚ.
Η ευθύνη αυτής της κατάστασης είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που έχουν συμφωνηθεί και από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρόνια τώρα, και έρχονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα στα πλαίσια της κρίσης. Ευθύνη έχει και ένα τμήμα του μόνιμου διδακτικού προσωπικού που βρίσκεται στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ και είναι αγκιστρωμένο στην πολιτική των δυο αστικών κομμάτων, βάζοντας πλάτες για να κατευθύνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στους νόμους της αγοράς και στην εμπορευματοποίηση των σπουδών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
  • Να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα του έκτατου διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων
  • Να καταργηθεί ο θεσμός του συμβασιούχου εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και να υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να ολοκληρωθεί τώρα η εξεταστική των σπουδαστών και να προχωρήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία των εξαμήνων.

Ο βουλευτής
Γιάννης Ζιώγας

Δεν υπάρχουν σχόλια: