Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ιρλανδία: Μεγάλη επιτυχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Αριστεράς (ULA) στις εκλογές.

Μεγάλη επιτυχία για την Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία (ULA) και ειδικά για το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποτέλεσαν οι ιρλανδικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής. Το  Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η αντίστοιχη οργάνωση του Ξ, τμήμα της CWI στην Ιρλανδία.

Η Αριστερή Συμμαχία δημιουργήθηκε (όπως αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα, βλ http://www.xekinima.org/arthra/view/article/i-dimioyrgia-tis-enomenis-aristeris-symmaxias-stin/ ) μετά από πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη διάρκεια του περασμένου Νοέμβρη και συνένωσε σε μια εκλογική συμμαχία τις περισσότερες πολιτικές  και κοινωνικές οργανώσεις της Αριστεράς στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον κύριο όγκο των αποτελεσμάτων που καταμετρήθηκαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει δύο βουλευτές, και η Αριστερή Συμμαχία άλλους δύο. Ένας πέμπτος είναι πολύ πιθανός, αλλά όχι ακόμα σίγουρος. Οι τέσσερις βουλευτές της Αριστερής Συμμαχίας είναι
  • Τζο Χίγγινς, Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 19.0% και 8.084 ψήφους στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Δουβλίνου, τρίτος ανάμεσα στους 4 εκλεγέντες βουλευτές στην περιφέρεια αυτή.  



  • Κλερ Ντέιλι, Σοσιαλιστικό Κόμμα, εκλογική περιφέρεια Βόρειου Δουβλίνου, τρίτη από 4 βουλευτές που εκλέχτηκαν, με 15,2% και 7,513 ψήφους.



  • Σέιμους Χίλι, Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων του Τίπεραρι, με 21,3% και 8,818 ψήφους, πρώτος στην εκλογική περιφέρεια του Τίπεραρι.
  • Τζόαν Κόλλινς, με 6,574 ψήφους και 12,9%, εκπροσωπώντας την κίνηση Πρωτοβουλία κατοίκων και Εργαζομένων στην περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Δουβλίνου.

Ο Μπόιντ Μπάρρετ, μέλος του SWP (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, αντίστοιχη οργάνωση του ελληνικού ΣΕΚ) που επίσης συμμετέχει στην Αριστερή Συμμαχία είναι πολύπιθανό να εκλεγεί με 6, 206 ψήφους και 10,9%.
Η καταμέτρηση συνεχίζεται καθώς υπάρχει ερωτηματικό κατά πόσο η έδρα θα πάει στην Αριστερή Συμμαχία και τον Μπάρρετ, ή στο Εργατικό Κόμμα.  

Ο σύντροφος, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μικ Μπάρι, που ήταν υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του Κορκ, δεν μπόρεσε να εκλεγεί παρ' ότι πλησίασε το όριο, έχοντας πάρει 4,803 ψήφους που αντιστοιχούν στο 9,2%.

Συντριβή κυβερνητικού συνασπισμού

Σ' ότι αφορά τα υπόλοιπα συμπεράσματα από τις εκλογές, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η συντριβή των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές είναι πρόωρες, καθώς η κυβέρνηση του Φιάνα Φόλ (Fianna Fail) και των Πρασίνων, κατέρρευσε, έχοντας χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή λόγω της μαζικής δυσαρέσκειας που προκάλεσε η κρίση και οι πολιτικές που εφάρμοσε ο κυβερνητικός συνασπισμός - τις ίδιες με αυτές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, υποτίθεται για να ξεπεραστεί η κρίση.

Με καταμετρημένες τις ψήφους για τις 131 από τις 166 έδρες στο ιρλανδικό κοινοβούλιο,
  • το FF καταρρέει από 41,6% της ψήφου σε 17,4% και από 77 έδρες σε μόλις 14
  • ενώ οι πράσινοι από 4,7% και 6 έδρες, εξαφανίζονται από τη βουλή και παίρνουν ποσοστό μόνο 1,8%.
Οι έδρες του FF θα αυξηθούν με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης αλλά τα ποσοστά του είναι τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: