Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του K.K.E για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ 6/2/2011



Το «νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που διαμορφώνουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ σηματοδοτεί μια νέα άγρια επίθεση διαρκείας στα λαϊκά δικαιώματα. Ο στόχος τους είναι να γίνει ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη, να ανοίξουν νέα πεδία υψηλής κερδοφορίας για τα συσσωρευμένα κεφάλαια.
Η αύξηση των δυνατοτήτων δανεισμού από τον λεγόμενο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τα διάφορα σενάρια διαχείρισης του χρέους αφορούν τον επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και των τραπεζικών ομίλων για ένα μέρος του κεφαλαίου που αναγκαστικά θα απαξιωθεί. Όποια «λύση» και αν επιλέξουν αλυσοδένει το λαό και τον οδηγεί πιο βαθειά στη φτώχεια και στην
ανεργία.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την ενέργεια.
Η ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, η επίτευξη της πλήρους διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μέχρι το 2014, θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και νέα συμπίεση των μισθών για τους εργαζόμενους του κλάδου. Θα επιταχυνθεί η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία και η παράδοση λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιωτικούς ομίλους.
Τα λαϊκά στρώματα θα σηκώσουν νέα πρόσθετα βάρη για να διασφαλισθεί η πολύμορφη κρατική στήριξη των επενδύσεων «πράσινης ενέργειας».
Πίσω απ' το γενικόλογο τίτλο της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και της διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού της κρύβεται η όξυνση της διαπάλης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και στρατηγικών διαδρομών μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.       
Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο πολύ τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την πρόταξη της υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδίων του περιβόητου Νότιου Διαδρόμου για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο.
Η διαμόρφωση κρατικών κινήτρων επενδύσεων για την αξιοποίηση καινοτομιών - νέων τεχνολογιών, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, για να δοθεί μια προσωρινή αναιμική ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Η εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση νέας κρίσης. Αντίθετα την προετοιμάζει.
Μονόδρομος για το λαό για να αποκρούσει τα χειρότερα, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του είναι οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση. Προκειμένου να ανατρέψει την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Για δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες. Με λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: