Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΗΠΑ.Αντιπαράθεση λόγω αμερικάνικου φορτίου όπλων



«Φανταστείτε σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν η Αργεντινή αν αυτή είχε μεταφέρει το ίδιο πράγμα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανιμπάλ Φερνάντες αναφερόμενος στην υπόθεση της μεταφοράς φορτίου με αμερικανικά όπλα που έφτασε στην Αργεντινή δίχως την έγκρισή της. «Θα καταλήγαμε στο Γκουαντάναμο, με πορτοκαλί στολή, σε μια κατάσταση, για την οποία θα ήταν καλύτερο να μην επεκταθούμε. Μιλάμε για θέμα εθνικής κυριαρχίας», σημείωσε ο Φερνάντες. Δηλώσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Τα πάντα αφορούν την υπόθεση που εμπλέκεται αεροσκάφος «C-17 Globemaster III» της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας που έφτασε την Πέμπτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπουένος Αϊρες μεταφέροντας «ευαίσθητο υλικό» που προοριζόταν για άσκηση με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αργεντινής, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Από το αεροσκάφος κατασχέθηκε μέρος του φορτίου του, καθώς, σύμφωνα με την Αργεντινή, δεν είχε δηλωθεί. Το αεροσκάφος μπόρεσε να αναχωρήσει, αλλά χωρίς το υλικό που κατασχέθηκε και η άσκηση που προβλεπόταν να γίνει με τις δυνάμεις ασφαλείας της Αργεντινής ματαιώθηκε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες «τον προβληματισμό» του για την κατάσχεση αυτή και άσκησε πιέσεις στο Μπουένος Αϊρες να της επιστρέψει αμέσως το υλικό που κατάσχεσε. Ως απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, απάντησε ότι η χώρα του θα κρατήσει το υλικό αυτό «όσο χρόνο χρειαστεί» και αξίωσε «μια εξήγηση» από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι «αρνούνται να συνεργαστούν».

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: