Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η Υεμένη στα βήματα της Αιγύπτου !


    Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο πυροδοτούν το κίνημα διαμαρτυρίας και σε άλλες αραβικές χώρες. Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλά Σαλέχ ανακοίνωσε, στα πρότυπα του Μουμπάρακ, ότι δεν πρόκειται να βάλει ξανά υποψηφιότητα -μόλις 32 χρόνια κυβερνά τη διαλυμένη του χώρα- αλλά κι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εδώ και τώρα, όπως καθημερινά ζητούν στο δρόμο της Σαναά οι διαδηλωτές. Μάλιστα, υπό την πίεση των διαδηλωτών, ο Σαλέχ δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει στην εξουσία στον γιό του, όπως υπολόγιζε πριν ξεσπάσει η «επανάσταση των γιασεμιών» στην Τύνιδα.

    Για σήμερα η αντιπολίτευση της Υεμένης έχει καλέσει τους Γεμενίτες σε «μέρα της οργής» και αναμένει να σπεύσουν να διαδηλώσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Κεντρικό σύνθημα είναι το «χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο η Υεμένη». Η Υεμένη είναι η πιο εξαθλιωμένη χώρα του αραβικού κόσμου, με τα αποθέματα υδάτων και πετρελαίου να εξαντλούνται και την ανεργία να καλπάζει. Επιπλέον, η χώρα ουσιαστικά δεν υφίσταται ως κράτος, καθώς κουμάντο κάνουν οι σεΐχηδες και οι φαμίλιες τους στις περιοχές τους, ενώ οι νότιες επαρχίες της χώρας ζητούν είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση της Υεμένης να χωρίσουν και πάλι. Παράλληλα, στον Βορρά ελέγχουν την κατάσταση Σιίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το στρατόπεδο του Σαλέχ και επιτίθενται και στους φαντάρους του και στις ακτές έχει βάλει πόδι η Αλ Κάιντα, αν και δεν φαίνεται για την ώρα να έχει τη στήριξη των Γεμενιτών.
    Στο μεταξύ, κάτι άρχισε να κινείται και στην Αλγερία. Την αρχή έκαναν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στα σχολεία, που κατέβηκαν χθες και προχθές στον δρόμο, με κλαδικά αιτήματα, αλλά και συνθήματα ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να επαναληφθούν και αύριο, όχι μόνο στην Αλγερία, αλλά και στη Συρία, όπου η αντιπολίτευση καλεί, με τη σειρά της, στην «πρώτη μέρα της οργής».

    Πηγή: www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: