Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας



«Εμείς, χαιρετίζουμε κάθε κίνημα που εκφράζεται, αλλά την ίδια ώρα μας προβληματίζει πάρα πολύ αν το κάθε κίνημα και η κάθε κινητοποίηση συμβάλει σε αυτό που λέμε: Κίνημα ισχυρό, ανθεκτικό, μαχητικό, ικανό, έξυπνο και με προοπτική. Για πάρτε τώρα τις κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο της υγείας. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αν μείνει στη συζήτηση που γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, με τις ηγεσίες του κινήματος των γιατρών και τους δημοσιογράφους, τότε δικαιολογημένα δε θα βάλει πλάτη για να στηρίξει αυτό το κίνημα.

Οι διεκδικήσεις αυτών των ηγεσιών είναι μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Ένα πράγμα αρκεί να έλεγαν αυτοί οι συνδικαλιστικοί φορείς. Γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα, έστω εδώ, μέσα στις συνθήκες του καπιταλισμού, όλοι οι γιατροί, με ανθρώπινους μισθούς, με αναβάθμιση της επιστημονικής τους γνώσης, με ανθρώπινα ωράρια, ώστε να έχει ο λαός παροχή υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο. Στα θέματα της υγείας δεν υπάρχουν ωράρια.
Δεν ξεκινάνε όμως από εκεί. Παζαρεύουν το βασικό μισθό και τα ποσοστά απ' την πελατεία των ασθενών. Θα είναι 400, 600 και 20 ευρώ το κεφάλι και δε βλέπουν ότι δημιουργείται μία αγορά όπου θα αγοράζονται και θα πωλούνται υπηρεσίες με μειωμένη κρατική επιχορήγηση μέχρι μηδέν που θα φτάσει, με αύξηση των εισφορών και θα αγοράζονται και θα πουλιούνται υπηρεσίες ανάλογα με την τσέπη του εργαζόμενου.
Πρέπει να το καταλάβουν ότι οι περισσότεροι γιατροί, η μεγάλη τους πλειοψηφία θα ζει σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες. Αρκετοί απ' αυτούς σε συνθήκες φτώχειας. Ένα μέρος των γιατρών θα ωφεληθεί από το σύστημα. Θα γίνουν οι επιζητούμενοι γιατροί της μεγάλης πελατείας στο δήθεν δημόσιο σύστημα υγείας.
Ας αφήσουν ορισμένοι ότι παλεύουν για ένα σύστημα παροχών στο λαό. Αν το θέλουν, να πουν δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση των εισφορών στα θέματα υγείας και γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν θα υπάρχει γιατρός που θα δουλεύει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, είτε σε ιδιωτική κλινική, και σε ιδιωτικό ιατρείο. Όλοι στο δημόσιο σύστημα με καλές αμοιβές.
Όσο δεν το λένε αυτό, δεν θα ικανοποιήσουν ούτε τα στενά τους αιτήματα και πάνω απ' όλα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συμπαράσταση, κάτι που οφείλει να κάνει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι ταξικές δυνάμεις, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις.
Τέτοιοι αγώνες δημιουργούν εντυπώσεις, δημιουργούν κλίμα, αλλά οδηγούν στην ήττα. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα το θέμα της υγείας θα αναδειχθεί στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στις φτωχογειτονιές και όχι αποκλειστικά. Γιατί υπάρχουν δραστηριότητες και διεργασίες, αλλά αυτό που φαίνεται σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της λαϊκής δωρεάν σύγχρονης υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: