Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Oι δρόμοι της Τύνιδας είχαν πλημμυρίσει πάλι κόσμο-Μεταξύ πυρών και αλλαγών η Τυνησία

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι όρισε σήμερα τη νέα του κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εντάσσοντας σε αυτή ηγέτες της αντιπολίτευσης αλλά και υπουργούς που βρίσκονταν στην κυβέρνηση και νωρίτερα. Έτσι, ο Νατζίμπ Τσεμπί, ιδρυτής του Προοδευτικού Δημoκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, που είχε ταχθεί κατά του φυγά προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί, διορίζεται υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης.

Υπουργικές θέσεις θα έχουν επίσης οι Αχμεντ Ιμπραίμ και Μουσταφά Μπεν Τζαφάαρ από την αντιπολίτευση ενώ, τις θέσεις τους διατηρούν οι υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δρόμοι της Τύνιδας είχαν πλημμυρίσει πάλι κόσμο: διαδηλωτές που ζητούσαν να μην διατηρήσουν εξουσία άνθρωποι που ανήκουν στο κόμμα του Μπεν Αλί. Οι δυνάμεις ασφάλειας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Η διαδήλωση έληξε ειρηνικά, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα. 

Ο Γανούσι, ο οποίος ανήκε στο στενό περιβάλλον του πρώην προέδρου, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και ότι όποιος βρεθεί να έχει υπερβολικά πλούτη ή είναι ύποπτος για διαφθορά, η περίπτωσή του θα ερευνηθεί.

Ο τυνήσιος οικονομολόγος Μοντσέφ Τσεϊκρουχου, επικαλούμενος την κεντρική τράπεζα της χώρας, τόνισε ότι η οικογένεια του πρώην προέδρου είχε βγάλει από τη χώρα 1.5 τόνο χρυσού, αξίας 66 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η πολιτοφυλακή του Μπεν Αλί είχε προσπαθήσει να εισβάλει στην κεντρική τράπεζα την Κυριακή για να πάρει και άλλο χρυσό, αλλά δεν τα κατάφερε. 


ΠHΓΗ:WWW.TANEA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: