Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: "Ξέφυγε" το νέο σκάνδαλο με διοξίνη σε κρέας και αυγά


Περισσότερα από 4.500 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν στη Γερμανία, καθώς το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τις μολυσμένες με ζωοτροφές διοξίνη, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Το γερμανικό υπουργείο γεωργίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μόλυνση να οφείλεται σε "εγκληματική ενέργεια" υποστηρίζοντας ότι "υπήρξαν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες", χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίπη για βιομηχανική χρήση αναμίχθηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινό κρέας με διοξίνη, μία άκρως καρκινογόνο τοξική ουσία.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας υποστήριξε πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε οφείλεται "σε κάποια δόση εγκληματικής δραστηριότητας" δεδομένου ότι τα λίπη για βιομηχανική χρήση είναι προφανώς φθηνότερα στην παραγωγή απ' ό,τι τα λίπη για ζωοτροφές. "Σε τέτοιες ποσότητες, δεν μπορεί να πρόκειται για λάθος", είχε δηλώσει ο Κόνραντ Σολτς, αξιωματούχος των αρχών της Κάτω Σαξονίας.
Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2010 είχαν ήδη δείξει μόλυνση με διοξίνη στα τροφικά λίπη της γερμανικής εταιρείας Harles und Jentzch, αποκαλύπτει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hannoversche Allegemeine Zeitung (ΗΑΖ). Το υπουργείο Γεωργίας του κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία, επιβεβαίωσε την πληροφορία, δίνοντας ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο δεν ενημερώθηκε παρά μόνον στις 27 Δεκεμβρίου. Τον Μάρτιο 2010, τα επίπεδα διοξίνης επί του δείγματος ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όμως, η εταιρεία δεν ενημέρωσε το τοπικό υπουργείο Γεωργίας για τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών που έγιναν με δική της πρωτοβουλία, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Κίελο. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε σε εκείνες τις αναλύσεις κατασχέθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια έρευνας στους χώρους της εταιρείας, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας.
Τροφικά λίπη που παρήχθησαν από την Harles und Jentzch βρίσκονται στο επίκεντρο διατροφικού σκανδάλου μόλυνσης με διοξίνη ειδών διατροφής τα οποία εξήχθησαν στην Ολλανδία και τη Βρετανία. Στην Ολλανδία κατασχέθηκαν περίπου 136.000 αυγά που προέρχονταν από τη Γερμανία και υπήρχαν φόβοι ότι ήταν μολυσμένα με διοξίνη.

Στη Βρετανία, ζωϊκά λίπη που εισήχθησαν από τη Γερμανία χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή ειδών διατροφής όπως μαγιονέζες και κέικ. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA), τα αυγά που εισήχθησαν από τη Γερμανία και για τα οποία υπάρχουν φόβοι ότι έχουν μολυνθεί με διοξίνη, χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή κέικ και κις λορέν που πωλούνται ήδη στα σούπερ μάρκετ της χώρας. Αυτά τα αυγά έχουν αναμειχθεί με μη-μολυσμένα αυγά για την παραγωγή παστεριωμένης μάζας σε υγρή μορφή, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κέικ", ανέφερε η FSA. Τα αυγά σε υγρή μορφή παραδόθηκαν σε δύο κατασκευαστές στη Βρετανία, στην εταιρεία Kensey Foods στην Κορνουάλη και στην Memory Lanes Cakes Itd στο Κάρντιφ (νοτιοδυτικά), η οποία ανήκει στον όμιλο Finsbury. Τα προϊόντα αυτά έχουν περιορισμένη διάρκεια κατανάλωσης, ενώ η πλειοψηφία τους έχει ήδη πωληθεί, σύμφωνα με την υπηρεσία, που προσθέτει ότι τα σούπερ μάρκετ αποσύρουν από τα ράφια τους μία μικρή ποσότητα που δεν έχει ακόμη λήξει. Ωστόσο, η FSA έχει επαναλάβει ότι "δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών" καθώς τα αυγά έχουν αναμιχθεί με μη μολυσμένα, με αποτέλεσμα να "έχει αραιωθεί το επίπεδο της διοξίνης". "Κίνδυνος για την υγεία υπάρχει όταν η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα διοξίνης γίνεται για μεγάλη χρονική περίοδο", υποστηρίζει η βρετανική υπηρεσία.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: