Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Νέα διαδήλωση στο κέντρο της Τύνιδος ! Κύριο σύνθημα θα είναι η αντίθεση στην επανεγκατάσταση αυλικών του προηγούμενου καθεστώτος στην παρούσα μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Γανούσι.



Νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο κέντρο της Τύνιδος. Κύριο σύνθημα  θα είναι η αντίθεση στην επανεγκατάσταση αυλικών του προηγούμενου καθεστώτος στην παρούσα μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Γανούσι.
  
Στο μεταξύ, περίπου δέκα αγρότες κατέλαβαν αγρόκτημα κοντά στη Μπέζα, δυτικά της Τύνιδος, το οποίο είχε κατασχέσει ανιψιός του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπεντίν Μπεν Άλι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ζητούν να τους επιστραφούν οι παλαιές τους ιδιοκτησίες, τις οποίες είχε σφετερισθεί ο Σοφιάν Μπεν Άλι.

«Ο Σοφιάν είναι ένας κλέφτης. Είχε στείλει ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις για να μας διώξουν με δακρυγόνα και ραβδιά, διότι εμείς διαμαρτυρόμασταν κατά της απαλλοτρίωσης αυτής», είπε ένας από τους αγρότες, ο οποίος κατήγγειλε την παρακμή του αγροκτήματος υπό τον νέο του ιδιοκτήτη: αγροτικοί ελκυστήρες χωρίς συντήρηση, αποδεκατισμένα κοπάδια αγελάδων κ.ο.κ

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει τη σύλληψη 33 μελών της οικογένειας του Μπεν Άλι και της συζύγου του Λέιλα Τραμπέλσι, χωρίς να ανακοινώνει ωστόσο την ταυτότητα των συλληφθέντων, εκτός από αυτήν του Ιμέντ Τραμπέλσι, ανιψιού της Λέιλα, ο οποίος έως τότε εθεωρείτο νεκρός.

Δέσμευση Γανούσι να εγκαταλείψει την πολιτική

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι δεσμεύθηκε  να εγκαταλείψει την πολιτική μετά από την μεταβατική περίοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί με την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. 

Σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε ότι «όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι θα καταργηθούν» κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αναφερόμενος στον εκλογικό και στον αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς και στον κώδικα του Τύπου.

Επιπλέον, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα κεκτημένα των γυναικών, όσον αφορά την απαγόρευση της πολυγαμίας, το δικαίωμα στην ελεύθερη εκπαίδευση και στην υγεία.

Επίσης, ο μεταβατικός πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπό το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπεν Άλι, όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης, «φοβόταν, όπως όλοι οι Τυνήσιοι».


Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: