Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «Ημέρες οργής» κατά ακρίβειας, ανεργίας και Μουμπάρακ


Συγκρούσεις, νεκροί, τραυματίες, συλλήψεις και μαζικότατη συμμετοχή στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από το 1977
Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν τους δρόμους του Καΐρου


Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους του Καΐρου, αλλά και πολλών άλλων πόλεων, όπως η Αλεξάνδρεια, το Ασουάν, η Ισμαϊλίγια και η Μαχάλα (βορείως του Καΐρου), όπως και η Ασιούτ κοντά στο Δέλτα του Νείλου, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες υφαντουργικές μονάδες της χώρας και είναι τόπος συγκέντρωσης μεγάλου τμήματος της αιγυπτιακής εργατικής τάξης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οργανώσεων της αντιπολίτευσης για διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς Μουμπάρακ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι διαδηλωτές καταμετρούνται σε αρκετές χιλιάδες σε όλες τις πόλεις, γεγονός που καθιστά τις χτεσινές διαμαρτυρίες, που ονομάστηκαν «μέρες οργής» από τους συμμετέχοντες, τις σημαντικότερες που έχει ζήσει η χώρα από το 1977, οπότε μαζικά οι Αιγύπτιοι διαδήλωναν για την αύξηση της τιμής του ψωμιού.
Και εδώ, όπως στην Τυνησία, πάντως, η Ουάσιγκτον έσπευσε να «παρέμβει» με την υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πεπεισμένη για «τη σταθερότητα της ηγεσίας Μουμπάρακ και την αποφασιστικότητά της να ικανοποιήσει όλα τα νόμιμα αιτήματα των πολιτών».
Και χτες, τα συνθήματα ήταν υπέρ της υιοθέτησης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της ασφυκτικής καθεστωτικής καταστολής. Για πρώτη φορά, τόσο ανοιχτά, χιλιάδες διαδηλωτές χαρακτήρισαν τον Χόσνι Μουμπάρακ «δικτάτορα» και ζήτησαν την απομάκρυνσή του, ενώ η σύνδεση με τις εξελίξεις στην Τυνησία ήταν άμεση στις εκδηλώσεις και στα συνθήματα των διαδηλωτών. Παρά το γεγονός ότι αρχικώς και η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχε ανακοινώσει ότι τα μέλη της θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, τελικά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η παρουσία τους δεν ήταν τόσο έντονη αν και, τελικά, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ περισσότερος από ό,τι αναμενόταν.
Αντίθετα, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που ηγείται αντιπολιτευτικής κίνησης, κάλεσε όλους τους οπαδούς του να κατέβουν στο δρόμο.
Η αρχικώς ανεκτική στάση της αστυνομίας έγινε πολύ πιο επιθετική όταν αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός του πλήθους και σημειώθηκαν συγκρούσεις. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν γκλομπς, κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, τόσο στο Κάιρο όσο και σε άλλες πόλεις, και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διαμαρτυρία στο Σουέζ, ένας αστυνομικός στο Κάιρο, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των συλληφθέντων. Υπενθυμίζεται ότι στην Αίγυπτο του, επί 30ετίας, Προέδρου Μουμπάρακ ισχύει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: