Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ακυρώθηκε η αντιρατσιστική συναυλία εξαιτίας φασιστών-Χρυσαυγιτών.

Φρούριο θυμίζει η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή υπό το φόβο επεισοδίων μεταξύ μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων και ακροδεξιών ομάδων. 

Η συναυλία που είχε προγραμματιστεί στην πλατεία Αγ.Παντελεήμονα ακυρώθηκε, καθώς από τις 7 το πρωί παραμένουν συγκεντρωμένοι κάτοικοι που αντιδρούν στην παρουσία μεταναστών στη γειτονιά τους και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. 

Η συγκέντρωση αυτή έγινε προκειμένου να μην καταστεί δυνατή η τοποθέτηση μικροφωνικής εγκατάστασης και εξέδρας που προορίζονταν για την αντιρατσιστική συναυλία.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην Αχαρνών, καθώς οι συμμετέχοντες στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο αποχώρησαν και βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας. Νωρίτερα δεν έλειψαν περιστατικά προπηλακισμού εις βάρος των αστυνομικών με ύβρεις από συγκεντρωθέντες κατοίκους.

Παράλληλα, στην οδό Αχαρνών υπήρχαν προκηρύξεις που ανέφεραν: «Έλληνες πολίτες της Αθήνας, όχι στον αφανισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αντίδραση, Αντίσταση, Εξέγερση. Έξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα. Ελεύθερες, ανθρώπινες, ελληνικές γειτονιές».

Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και συλλόγων καθηγητών (ΕΛΜΕ) από τα γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας.

Το κεντρικό μήνυμα όσων ακούστηκαν στην εκδήλωση που προηγήθηκε της πορείας ήταν ότι η εφαρμοσθείσα οικονομική και κοινωνική πολιτική είναι αυτή που μετατρέπει τις γειτονιές σε γκέτο, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων, Πέτρου Κωνσταντίνου, ότι «επιδίωξη μας είναι η αλληλεγγύη του λαού, διότι δικά μας είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι δρόμοι και οι πλατείες της Αθήνας. Αίτημά μας είναι να κλείσουν τα γραφεία των φασιστικών οργανώσεων».
Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία που ακολούθησε την διαδρομή Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αχαρνών. Ωστόσο, όταν οι διαδηλωτές έφθασαν στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Δεριγνύ, αντίκρισαν παρατεταγμένα λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Από την άλλη πλευρά της Αχαρνών ήταν συγκεντρωμένα περίπου 300 άτομα, κυρίως κάτοικοι περιοχών του κέντρου ενώ εντός της πλατείας ήταν παραταγμένα άτομα που έφεραν διακριτικά της «Χρυσής Αυγής» και φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών. Οι συγκεντρωμένοι της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης, από την πλευρά τους, απαντούσαν «ποτέ ξανά φασισμός, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κίνησης ενάντια στο φασισμό και την ρατσιστική απειλή κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, «η πρόθεση μας ήταν να διαδηλώσουμε μαζικά και ειρηνικά». Ο σκηνοθέτης κ. Σκόρας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή οι καλλιτέχνες έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές με βασικό αίτημα να διαλυθεί το σκοτάδι του παρακράτους που έχει σπείρει το φόβο στους κατοίκους της περιοχής». 

Όπως σημείωσε ο κ. Σκόρας, «ο φόβος έχει κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό στους κατοίκους, ώστε μάρτυρες σε προπηλακισμούς και καταστροφές καταστημάτων δεν δέχονται να καταθέσουν επωνύμως». Τέλος, εκπρόσωπος του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ δήλωσε ότι οι καθηγητές καταγγέλλουν την κυβέρνηση «που μας εμποδίζει να δώσουμε ένα μήνυμα φιλίας και ενότητας».

Οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στην αντιρατσιστική πορεία αποφάσισαν να αποχωρήσουν γύρω στις 4.30 το απόγευμα, ενώ εκείνη την ώρα, για άγνωστους λόγους, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών.



Πηγή:www.in.grNewsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

jorje7 είπε...

Ξέρω ότι είμαι κάπως αιρετικός στο θέμα αυτό .
Αλλά πάλι τα ίδια . Συρρέουν από όλη την Αθήνα σε γειτονιές που είναι χάλια με μόνο αίτημα έξω οι φασίστες . Χωρίς καν να προσδιορίζουν ποιους εννοούν . Δυστυχώς με αυτά και μ'αυτά σε λίγο η ΧΑ θα παίρνει πάνω από 50.000 πανελλαδικά . Και το βασικότερο θα εκφράζει πολλούς στις γειτονιές του κέντρου .
Είτε κατεβείτε με ολοκληρωμένη προσέγγιση στα ζητήματα ναρκωτικά-πορνεία-έγκλημα-μετανάστες-φασίστες είτε καλύτερα να μέίνετε σπιτια .
Όταν το κεντρικό αίτημα είναι ''να κλείσουν τα γραφεία των φασιστών '' τότε ...σχόλασε ο γάμος .Δεν γίνεται με μονόπλευρες προσεγγίσεις παρέμβαση ούτε με συνθηματολογία και αποσπασματικές κινήσεις .
Και ξαναλεω είμαι λίγο αιρετικός στην συνήθη πρακτική τουλάχιστον της Ανταρσία και κυρίως ΣΕΚ .Δεν είναι πολύς καιρός που έχω φύγει από αυτές τις γειτονιές και ίσως σύντομα να ξαναειμαι εκεί , εννοώ σαν μόνιμη κατοικία .

Red Star είπε...

@jorje7

Έχεις ζήσει στην περιοχή και σαφώς γνωρίζεις την υποβάθμιση των τελευταίων ετών.Θυμάμαι και παλιότερα σχόλια σου για την περιοχή και όντως πιστεύω είναι επικίνδυνο να οριοθετείται μια περιοχή όπως ο Αγ.Παντελεήμονας ,ως πεδίο μάχης.

Σήμερα πάντως φαίνεται να γλιτώσαμε από τραγωδία...Οι χρυσαυγίτες ήταν οπλισμένοι με σουγιάδες ,λοστούς κλπ και ήταν έτοιμοι για όλα και από την άλλη μεριά υπήρχε πολύς κόσμος από τις αντιρατσιστικές-αριστερές οργανώσεις.Θα γινόταν μάχη αν δεν είχε παρέμβει η αστυνομία, πρώτη φορά που λέω κάτι καλό για τα ΜΑΤ, αλλά αυτή είναι η αίσθηση μου...