Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Στην Τζέντα ο Μπεν Αλι και η οικογένεια του. Αλλαγή σελίδας μετά τα αιματηρά επεισόδια στην Τυνησία. Εκλογές μέσα σε 60 μέρες ζητάει το Συνταγματικό Συμβούλιο

Από το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.enet.gr

Αλλαγή σελίδας στην Τυνησία καθώς ο πρόεδρος Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Συνταγματικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι αναλαμβάνει αυτός την προσωρινή προεδρία.
Ωστόσο η ανώτατη νομική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τη θέση αυτή θα αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής και ότι θα πρέπει να διενεργηθούν εκλογές, το αργότερο σε 60 ημέρες.

Το βράδυ της Παρασκευής οι ταραχές συνεχίστηκαν και το BBC μετέδωσε ότι σκηνές χάους εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα με δημόσια κτίρια αλλά και τον σιδηροδρομικό σταθμό να τυλίγονται στις φλόγες . Το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες στρατεύματα περιπολούν στην πόλη, οι δρόμοι της οποίας είναι σχεδόν έρημοι από κόσμο.

"Με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος αναλαμβάνω από τη στιγμή αυτή τη θέση του προσωρινού προέδρου" ανακοίνωσε ο 69χρονος Γανούσι. 
Ο νέος προσωρινός πρόεδρος που έκανε την ανωτέρω ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα είχε στο πλευρό του τον πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάζα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Αμπντάλα Καλάλ.
 
Ο Μοχάμεντ Γανούσι κάλεσε όλους του πολίτες σε ενότητα και ζήτησε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
 
"Υπόσχομαι ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων" δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών το πρωί του Σαββάτου.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP μετέδωσε ότι "η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα ΜΜΕ".
Πλήρες χάος
 
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο.
 
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι περιέγραψε την κατάσταση κάνοντας λόγο περί "πλήρους χάους" από πλευράς ασφάλειας. Κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.
 
Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές. Στην Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.
 
Ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικίες για να προστατεύσουν σπίτια και ιδιοκτησίες, ανέφεραν αυτόπτες. Η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια.
 
"Η χώρα μας δεν αξίζει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών", δήλωσε ο Γανούσι, που πρόσθεσε ότι "είμαστε στην υπηρεσία του τυνησιακού λαού". Αναφερόμενος στις ομάδες πολιτών που οπλίστηκαν για να αποτρέψουν λεηλασίες εξέφρασαν την ελπίδα να "βελτιώσουν" την κατάσταση όσον αφορά την "ασφάλεια".
 
Ανταποκριτής είπε ότι είδε άνδρες με πολιτικά να πυροβολούν σε δρόμους από αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά.
 
Στη Τζέντα ο Μπεν Άλι
 
Όσον αφορά στον πρόεδρο της Τυνησίας που εγκατέλειψε με ελικόπτερο τη χώρα, έγινε γνωστό ότι πήγε με την οικογένεια του στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μπεν Άλι, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1987, είχε καθαιρέσει την κυβέρνησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Ταυτόχρονα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον όσων δεν υπακούσουν στις εντολές τους. 
 
Ο στρατός της Τυνησίας ανέλαβε σχεδόν αμέσως τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος.
 
Ωστόσο, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Τύνιδας συνεχίζονταν και ένας ξένος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο.
 
Η ομάδα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Μπουργκίμπα και Παρί στο κέντρο της Τύνιδας άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.
 
«Μπεν Άλι, δολοφόνε», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές. Αστυνομικοί, που καταλήφθηκαν από πανικό, αναδιπλώθηκαν στη Λεωφόρο Μπουργκίμπα και οι διαδηλωτές πέταξαν πίσω τα δακρυγόνα προς την κατεύθυνσή τους. 
 
Ένας αστυνομικός έριξε από πολύ κοντά σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA ένα δακρυγόνο, το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.
 
Το βράδυ της Πέμπτης άλλοι 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Τύνιδα παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Μπεν Άλι ότι η αστυνομία θα σταματούσε να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
 
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των εκτεταμένων επεισοδίων σε όλη τη χώρα, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Τυνησία, ενώ γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία αποφάσισαν να επαναπατρίσουν περίπου 2.000 τουρίστες.
 
Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια. Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.
 
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.

Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: