Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η απόπειρα δολοφονίας πολιτικού στην Αριζόνα και η δολοφονία 6 ανθρώπων γίνεται στο φόντο μιας κοινωνίας που εκθειάζει τη «λογική των όπλων»


Ένα νέο φονικό σκηνικό στήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αριζόνα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίλφορντς, η οποία ήταν και ο κύριος στόχος της επίθεσης του οπλισμένου 22χρονου Τζάρεντ Λόφνερ (φέρεται ως ψυχικά ασθενής), που σκόρπισε το θάνατο σε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε 14, ανάμεσά τους και η βουλευτής, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσα στους νεκρούς οι Γκάμπριελ Ζίμερμαν, βοηθός της Γκίλφορντς, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Μ. Ρολ και η 9χρονη Κριστίνα Γκριν.
Σε μια χώρα όπου υπάρχουν πάνω από 250 εκατομμύρια όπλα, σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Οπλων (σε πληθυσμό 300 εκατομμυρίων), που αγοράζονται πανεύκολα και καλλιεργείται στον πληθυσμό ο «τσαμπουκάς» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τα περιστατικά τέτοιων φονικών πολλαπλασιάζονται.
Αλλωστε συχνά ένοπλοι εισβάλλουν σε χώρους εκπαίδευσης και χώρους δουλειάς και σπέρνουν το θάνατο.
Το μακελειό στην Αριζόνα έχει κάποια πιο ειδικά χαρακτηριστικά. Αποτελούν μάλλον πταίσμα οι δηλώσεις, όσο βαριές και εάν είναι, του αρχηγού της αστυνομίας της Τουσόν, Κλάρενς Ντάπνιγκ, που χαρακτήρισε την Αριζόνα «Μέκκα των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας». Απέδωσε δε την επίθεση στην καυστική πολιτική ρητορική που έχει επικρατήσει σε όλη τη χώρα και πολύ περισσότερο στην Αριζόνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έπαιξε ρόλο το κλίμα μίσους που καλλιεργείται από ορισμένους πολιτικούς. Βέβαια, ο Ντάπνιγκ δεν προχώρησε περισσότερο πέρα από το γενικό, και γιατί ειδικά η Αριζόνα έχει μεταμορφωθεί σε Μέκκα του μίσους... Προφανώς δεν τολμά να αγγίξει, για παράδειγμα, το ζήτημα ενός ακραιφνώς ρατσιστικού νομοθετικού πλαισίου στην εν λόγω πολιτεία ενάντια στους μετανάστες. Μόλις δύο μέρες πριν το μακελειό ένας 17χρονος Μεξικανός είχε δολοφονηθεί από ένα μέλος της εθνοφρουράς στο φράχτη που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό στην Αριζόνα. Ούτε ότι εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται νεκροί κάθε χρόνο στην έρημο της πολιτείας. Ούτε ότι στην πολιτεία δρουν πλήθος παραστρατιωτικές ομάδες, όπως οι Minutemen του Τζιμ Γκιλκράιστ.
Η Γκίλφορντς είχε μπει στο στόχαστρο της πρώην υποψήφιας αντιπροέδρου Σάρα Πέιλιν, που αποτελεί προβεβλημένο στέλεχος του κινήματος «Πάρτι του τσαγιού» (Tea Party), η οποία την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με όσους θα πρέπει να «ηττηθούν», κάνοντας χρήση του όρου «shoot them down», που σημαίνει επίσης σκοτώστε τους, και πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη είχε αναρτήσει ένα χάρτη των ΗΠΑ με τις περιοχές όπου ήθελε να χάσουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σημαδεμένες με το στόχαστρο ενός όπλου. Στα κελεύσματα της Πέιλιν ανταποκρίθηκε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εκλεκτός του «Πάρτι του τσαγιού», Τζέσε Κέλι, πρώην πεζοναύτης και βετεράνος του πολέμου του Ιράκ, που ήταν ο αντίπαλος της Γκίλφορντς στις πρόσφατες εκλογές. Στην προεκλογική του αφίσα ο Κέλι πόζαρε με ένα αυτόματο Μ-16 ζητώντας από τους ψηφοφόρους να στείλουν έναν «πολεμιστή στο Κογκρέσο»... Σε τέτοιο κλίμα εκτρέφονται και φονικές επιθέσεις «ψυχικά διαταραγμένων».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: