Μπορεί να ζούμε στην εποχή της ταχύτατης ενημέρωσης και του επικοινωνιακού καπιταλισμού, μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει ως σήμα κατατεθέν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, φαίνεται όμως ότι η ενδοκυβερνητική συνεννόηση πάσχει.
Χθες, στο Νέο Δελχί, ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Αντιθέτως, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωνε ότι "θα ληφθούν όταν χρειαστούν".
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση μιλάει με πολλές γλώσσες. Τον Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Παπανδρέου είχε αποκλείσει το γενικό πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα με το επιχείρημα ότι δεν ήμασταν στο χείλος της καταστροφής, προσθέτοντας μάλιστα ότι σ' αυτή την περίπτωση θα έκοβε τους μισθούς στη μέση!
Προχθές, με το διάγγελμά του, ο κ. Παπανδρέου επέβαλε γενικό πάγωμα μισθών και χθες έσπευσε να μας καθησυχάσει ότι δεν μας επιφυλάσσει κι άλλα οδυνηρά μέτρα. Είναι δυνατόν να τον πιστέψουμε;
Η ελληνική οικονομία τελεί υπό ευρωπαϊκή επιτροπεία. Κάθε μέρα ελέγχονται έξοδα και έσοδα. Και κάθε μέρα θα διαμορφώνονται νέα πλάνα για ακόμη πιο οδυνηρά μέτρα. Αυτός είναι ο μονόδρομος του Προγράμματος Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αυτή είναι η λογική της έγκρισης που παρέσχε η Κομισιόν.
Οι κινητοποιήσεις, που ξεκινούν την Τετάρτη με την απεργία της ΑΔΕΔΥ και θα κλιμακωθούν στις 24 Φεβρουαρίου με την απεργία της ΓΣΕΕ, μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα κοινωνικών αντιδράσεων, των οποίων η σημασία θα είναι οικονομική, συνδικαλιστική, αλλά και πολιτική. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πλήττουν όλους τους πολίτες αδιακρίτως. Δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Το πάγωμα των μισθών, η γραμμή Παπανδρέου, υιοθετείται από τον ΣΕΒ. Η ανατροπή του ασφαλιστικού, η επιβολή φόρων, ιδιαίτερα άμεσων, η εγκατάλειψη των κοινωνικών υπηρεσιών και η ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους και, βεβαίως, η εκτίναξη και μονιμοποίηση της ανεργίας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό μέλλον για ολόκληρη την κοινωνία.
Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού απαξιώθηκε ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος. Τι είδους συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση καταργώντας οποιαδήποτε ψευδαίσθηση διαλόγου; Νομίζει ότι αρκεί η, με διαβαθμίσεις, συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ;
Πηγή:ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου