Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Βραζιλία: Παράνομες συλλήψεις αγωνιστών της Λίγκας Φτωχών Αγροτών.

Το CEBRASPO (Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης στο Λαό) δέχτηκε μια ακόμη σοβαρή καταγγελία για τις διώξεις αγροτών συνδικαλιστών της Λίγκας Φτωχών Αγροτών, στα βόρεια της πολιτείας Μάινας Γκεράις, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Βραζιλίας. Οι συνδικαλιστές Γουάντερσον Αντόνιο και Φλάβια Αβελίνα, συνελήφθησαν με την ψευδή κατηγορία της κατοχής όπλων. Αυτά τα κόλπα χρησιμοποιούνται από τον κρατικό μηχανισμό καταστολής για να ποινικοποιήσουν και να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα και τους αγωνιστές του.

Η Φλάβια Αβελίνα κρατήθηκε για 8 ημέρες σε μια αποθήκη των φυλακών της πόλης Μάνγκα στο βόρειο Μάινας Γκεράις κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όπου δεν υπήρχε τουαλέτα, και χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες που είναι απαραίτητες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την σωματική και πνευματική υγεία. Την νύχτα της Παρασκευής 22 Γενάρη, μεταφέρθηκε στις φυλακές της πόλης Μονταλιάνια χωρίς να ενημερωθεί ούτε ο δικηγόρος ούτε η οικογένεια της.

Οι συνδικαλιστές είναι μέλη του συμβουλίου της Λίγκας Φτωχών Αγροτών, και εργάζονται στην εκπαίδευση νέων και ενηλίκων στα χωράφια και στην διοργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων για το αγροτικό κίνημα. Είναι πολύ γνωστοί σ’ αυτή την περιοχή. Πρόσφατα δέχτηκαν απειλές, ακόμη και κατά της ζωής τους, και τώρα κρατούνται με ψευδείς κατηγορίες.

Ο δικαστής έχει στη διάθεση του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι συνδικαλιστές είχαν μόνιμη διεύθυνση και δεν είχαν προηγούμενες κατηγορίες. Την περασμένη Παρασκευή όμως ο δικαστής ζήτησε επιπλέον έγγραφα, άσχετα με την υπόθεση σαν όρο για την απελευθέρωση τους.

Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια αναβολής της απελευθέρωση των συνδικαλιστών και να κερδηθεί χρόνος για νέες κατηγορίες, μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται συνεχώς με τον φτωχό κόσμο και τους κοινωνικούς αγωνιστές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η υπόθεση μεταφέρθηκε σε άλλον δικαστή, που ζήτησε αδικαιολόγητα κάποια επιπλέον έγγραφα, παρατείνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια πολιτική και αυθαίρετη φυλάκιση.

Το μαχητικό αγροτικό κίνημα, στη Βραζιλία, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις διώξεις των μεγαλοτσιφλικάδων και των ένοπλων συμμοριών τους καθώς και με τους δικαστικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς του Κράτους.

Για αυτό και ζητούμε από τον καθένα να στείλει μηνύματα διαμαρτυρίας σε αυτές τις διευθύνσεις.

  1. Paulo Vannuchi (Minister of Especial Human Rights Secretariat): direitoshumanos@sedh.gov.br

  1. Gercino José da Silva Filho (National Agrarian Ombudsman): gercino.filho@mda.gov.br

  1. Gilberto Carvalho (Chief of Presidency’s Office): gabpr@planalto.gov.br

  1. Luiz Couto (President of Human Rights Comission of the Deputy’s Chamber): dep.luizcouto@camara.gov.br

Αντίγραφο και στο Cebraspo: cebraspo@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: