Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Φινλανδία: Δημοσιονομικά μέτρα για έξοδο από την κρίση


Η Φινλανδία θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες ώστε η οικονομία της να βγει από το «αδιέξοδο» στην οποία την έχει οδηγήσει η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει ποτέ η χώρα.
«Χωρίς μέτρα προσαρμογής τα δημόσια οικονομικά θα ολισθαίνουν μέχρι που θα φτάσουν σε αφόρητη κατάσταση», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με το υπουργείο χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυστηρή εκτίμηση όλων των δαπανών και «μέτρια αύξηση των φόρων» προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη που απειλείται από το μειωμένο αναπτυξιακό δυναμικό και τη γήρανση του πληθυσμού.
Η Φινλανδία είναι μία από της χώρες της Ευρώπης ο πληθυσμός της οποίας γερνά με ταχείς ρυθμούς. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αν δεν γίνει τίποτα, το 2015 το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό τάσσεται υπέρ της αυξημένης παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και της παράτασης του εργασιακού βίου ώστε να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά.
Στις αρχές του 2009 η φινλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά υπαναχώρησε λόγω της έντονης αντίδρασης που συνάντησε η πρόταση αυτή. Η Φινλανδία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του +0,3%. Ωστόσο, η ανεργία στη χώρα σκαρφάλωσε στο 8,2%.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: