Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Θέατρο Σημείο: Μαργκερίτ Ντιράς «Η Αγγλίδα ερωμένη»



Θέατρο Σημείο:
Μαργκερίτ Ντιράς
«Η Αγγλίδα ερωμένη»




Ο τίτλος (L‘ amante anglaise) είναι ένα παιχνίδι παρήχησης, που δημιουργείται από τη συγγραφέα ανάμεσα στην πραγματική σημασία του «η Αγγλίδα ερωμένη» και την παρήχησή του που είναι «η αγγλική μέντα» , το φυτό έρωτας. Το έργο γράφτηκε το 1968 και είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε τη Γαλλία το 1949. «Στις 8 Απριλίου 1949 ανακαλύπτουν στη Γαλλία, μέσα σ’ ένα βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, ένα κομμάτι από ανθρώπινο σώμα. Κατά τις επόμενες ημέρες, στη Γαλλία αλλά και αλλού, μέσα σε άλλες εμπορικές αμαξοστοιχίες, συνεχίζουν και βρίσκουν κι άλλα κομμάτια του ίδιου σώματος. Έπειτα, σταματάει όλο αυτό. Μόνο ένα πράγμα λείπει: το κεφάλι. Δεν βρέθηκε ποτέ. Χάρη στις διασταυρώσεις των σιδηροδρομικών τροχιών, η έρευνα ανακαλύπτει ότι όλα τα τρένα που μετέφεραν κομμάτια εκείνου του σώματος πέρασαν -όποιος κι ήταν ο προορισμός τους- από ένα κοινό σημείο, δηλαδή, κάτω από τη Γέφυρα ντε λα Μοντάν Παβέ, στο Βιορν, περιφέρεια του Κορμπέιγ. Το μέρος ερευνάται εξονυχιστικά από την αστυνομία και συλλαμβάνεται το άτομο που τεμάχισε το πτώμα: μια γυναίκα, η Κλαιρ Αμελί Λαν, κάτοικος του Βιορν από εικοσαετίας, που ομολόγησε το έγκλημά της. Λέει ότι δολοφόνησε την ξαδέλφη της Μαρί-Τερέζ Μπουσκέ, κωφάλαλη. Παρά την καλή της θέληση, καθ‘ όλη τη διάρκεια της δίκης, η Κλαιρ Λαν δεν κατάφερε ποτέ να δώσει κάποια εξήγηση στο έγκλημα αυτό», εξηγεί η Ντιράς. Την αιτία του εγκλήματος προσπαθεί να εξιχνιάσει το συγκλονιστικό έργο της Ντιράς
Απέναντι σε έναν άγνωστο ανακριτή, η Κλαιρ Λαν και ο άντρας της συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων. Ένα ποιητικό έργο που εξετάζει την ανθρώπινη πλευρά ενός εγκλήματος. Με οξυδερκή ματιά και διεισδυτικό βλέμμα επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή, η μετάφραση της Μπουμπουλίνας Νικάκη, το σκηνικό και τα κοστούμια του Νίκου Νατσούλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης και Νίκος Διαμαντής.


ΠΗΓΗ:H ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: