Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Καμιά συνδιαλλαγή ! Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει σήμερα το εργατικό και αγροτικό κίνημα.


Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιμένουν. Ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι ο συγχρονισμός του βηματισμού μας με τις απαιτήσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και οι περιβόητες ...αγορές. Οι θεσμικοί και φυσικοί εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου. Και απαιτούν τη λήψη και νέων μέτρων, πέραν αυτών που προβλέπονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Ως λύση σωτηρίας για τη χώρα, δηλαδή, προβάλλονται η μεγαλύτερη περικοπή μισθών και συντάξεων, η ακόμα πιο βίαιη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, που θα συνοδευτεί από μείωση του εισοδήματος των υπαλλήλων και απολύσεις, καθώς και οι αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο να γίνει η εργατική δύναμη ακόμα φθηνότερη...

Ετσι θα αντιμετωπίσει - υποστηρίζουν - τα δημοσιονομικά προβλήματα, έτσι θα επιλύσει και τα προβλήματα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, έτσι θα στεριώσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. Και όλα αυτά διανθισμένα από μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που θέλει την Ελλάδα να οδηγείται σε χρεοκοπία.

Όμως, ακόμα και αν χάριν συνεννόησης δεχτούμε για μία στιγμή ότι οι απειλές χρεοκοπίας είναι υπαρκτές, τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση ο άνεργος, ο απασχολούμενος των 500 - 600 ευρώ, ο συνταξιούχος των 300 - 400 ευρώ, ο αγρότης που τις μέρες αυτές βρίσκεται στο δρόμο των κινητοποιήσεων; Να σκύψουν το κεφάλι και να μαζευτούν στο καβούκι τους, όπως τους καλούν να κάνουν η κυβέρνηση και μία δράκα χρυσοπληρωμένων δημοσιογράφων, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα; `Η να κλιμακώσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και βελτίωση των όρων της ζωής τους, όπως προτείνει το ΚΚΕ;


Η αλήθεια είναι μία. Τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να θησαυρίζει κατακλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο εργαζόμενος των 500 - 600 ευρώ, ο μικρός και μεσαίος αγρότης που ληστεύεται από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας, επειδή ακριβώς βιώνουν τα αποτελέσματα από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτικές που κινούνται σε σύμπνοια με αυτές των Βρυξελλών και των... αγορών. Και ζητάνε σήμερα από αυτούς που δεκαετίες λήστευαν με τον πιο απροκάλυπτο και απροσχημάτιστο τρόπο, από τους αποκλεισμένους, τους ομήρους των κεφαλαιοκρατών, να... συναισθανθούν τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα και να βάλουνε πλάτη για την επίλυση των προβλημάτων.


Καμία συνδιαλλαγή. Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα που προβάλλει σήμερα το εργατικό και αγροτικό κίνημα. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι κρίση καπιταλιστική, κρίση ενός συστήματος που στηρίζεται στην ταξική εκμετάλλευση και χαρακτηρίζεται από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την αναρχία της παραγωγής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δημιουργήθηκαν μέσα σε συνθήκες άγριας λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η οποία τροφοδότησε μια πρωτοφανή συσσώρευση κεφαλαίου και οδήγησε σε μία έκρηξη της κερδοφορίας.


Πηγή: Ριζοσπάστης- Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: