Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία του ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ 29 Νοεμβρίου για την περαίωση

29-11-2010, ώρα 6 μμ, Ομόνοια

Αγαπητοί συναγωνιστές
Εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ σας μεταφέρω θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
To φορομπηχτικό μέτρο της περαίωσης είναι τμήμα της γενικότερης αντιλαϊκής θύελλας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το περίφημο μνημόνιο, προκειμένου να υπηρετήσει τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου για ανάπτυξη της κερδοφορίας του, για ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελός του και  με φόρτωμα των βαρών της αποκλειστικά στις πλάτες του λαού. Επομένως η απόκρουση της περαίωσης δεν είναι μόνο πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων μας αφορά όλους. Βροντοφωνάζουμε λοιπόν όλοι και απαιτούμε : «πάρτε οριστικά πίσω την περαίωση».

Το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε την εργατική τάξη το λαό ότι  το μνημόνιο δεν ήταν προσωρινό μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, όπως μας έλεγε η κυβέρνηση για να μειώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και την λαϊκή οργή που βράζει. Τα βάρβαρα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων που προβλέπει ήρθαν για να μείνουν πάντα, για να γίνουν βραχνάς και θηλιά στο λαιμό του λαού. Χθες επαληθεύτηκε το ΠΑΜΕ από τις ίδιες τις εξελίξεις. Με αφορμή την είσοδο της Ιρλανδίας σε ένα μνημόνιο 10ετούς διάρκειας θα γίνει αντίστοιχη επιμήκυνση των δόσεων  αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ που προβλέπει το ελληνικό μνημόνιο με την τρόϊκα. Δηλαδή το μνημόνιο θα το έχουμε διαρκές και μόνιμο, που σημαίνει ότι θα φέρνει συνεχώς νέα μέτρα, νέους όρους δυσβάστακτους για το λαό.     
Η εφαρμογή της περαίωσης αποδεικνύεται και στην πράξη ότι είναι μια άγρια και εκβιαστική φοροεπιδρομή σε βάρος όλων των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών που βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση. Που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων πολυκαταστημάτων, ούτε και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ούτε τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που χτυπιούνται κι αυτοί αλύπητα και πολύπλευρα από την ίδια πολιτική, που έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους, δύσκολα πλέον  μπαίνουν στα μικρομάγαζα να ψωνίσουν. Αυτοί όμως είναι η βασική πελατεία σε αυτά και έτσι αρκετοί από τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ μόλις μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Πολλοί αναγκάζονται να βάζουν λουκέτο και να μένουν άνεργοι, ψάχνοντας στη συνέχεια για μεροκάματο,  σε καιρούς που οι απολύσεις και η ανεργία έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και αναμένεται μεγάλη αύξησή τους το 2011.  
Το ίδιο άγρια, άδικη και φορομπηχτική είναι η περαίωση και για τους φτωχομεσαίους αγρότες. Τη στιγμή που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές, που οι ίδιοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση έρχεται σε αρκετούς το χαράτσι της περαίωσης να τους στείλει πιο κοντά στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία.
Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει να γονατίσει και χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται με το γνωστό μπλοκάκι, με συμβάσεις έργου δηλαδή,  και οι οποίοι ενώ στην ουσία είναι εργατοϋπάλληλοι αναγκάζονται να πληρώνουν μόνοι τους από το άθλιο μισθό που παίρνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ. Έτσι απαλλάσσεται ο εργοδότης τους από εισφορές για ένσημα και υγεία στο ΙΚΑ. Και σε αυτούς η κυβέρνηση ζητάει περαίωση. Η βαρβαρότητά της δεν έχει όρια. Στην πράξη αυτοί οι εργαζόμενοι εργάζονται εντατικά, χωρίς ωράρια με μισθούς πολύ κάτω από τον κατώτερο της ΓΣΕΕ. 
Η κυβέρνηση τρομοκρατεί όλον αυτό τον κόσμο για να μαζέψει για τις ανάγκες του κεφαλαίου πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2010 και 600 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Για κλείσει τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού που έχουν προκύψει από τη ροή ζεστού χρήματος στους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες , οι οποίοι εκτός αυτού απολαμβάνουν και νόμιμες φοροαπαλλαγές και μια άτυπη φορολογική ασυλία. Για κάποιους λοιπόν, για τους μεγάλους φοροφυγάδες κεφαλαιοκράτες,  η περαίωση είναι δώρο και μάλιστα χρυσό.
Το μέτρο της περαίωσης μας γεμίζει από αγανάκτηση και οργή γιατί για αρκετούς από εμάς είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, η χαριστική βολή, το εισιτήριο προς την ανέχεια και την ανεργία. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή όλων που ενώ πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, τους καλούν σήμερα να πληρώσουν ξανά με την περαίωση. Όσοι είμαστε σήμερα εδώ, είμαστε  για να μετατρέψουμε αυτή την οργή σε οργανωμένο αγώνα. Είμαστε σίγουροι ότι μέρα τη μέρα η οργή θα δυναμώνει και όλο και περισσότεροι θα αρχίζουν να την εκφράζουν αγωνιστικά, ότι το ποτάμι της λαϊκής οργής θα θεριεύει. Ας τρέμουν τη διάβα του.  
Το ΠΑΜΕ απαιτεί μαζί με όλους σας: ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΆ ΤΩΡΑ Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ.
Να αυξηθεί η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και να του επιβληθεί έκτακτη εισφορά. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να μην αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.   
Η περαίωση, έχει την ίδια μήτρα, την ίδια αιτία που έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα που παίρνει το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-κυβέρνησης –τρόϊκας-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ εναντίον των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχομεσαίων αγροτών, των νέων και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτή η κοινή αιτία είναι η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που έχει σαπίσει ως το μεδούλι, είναι η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Το κεφάλαιο λεηλατεί τον πλούτο της κοινωνίας, καταβροχθίζει τα πάντα οδηγώντας το λαό στην εξαθλίωση. Αυτή την πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου μας παρουσιάζει σαν πατριωτισμό η κυβέρνηση. Την πολιτική δηλαδή που αυξάνει τα κέρδη του και πτωχεύει το λαό. Όμως εμείς ξέρουμε καλά ότι ο πραγματικός πατριωτισμός είναι η υπεράσπιση των δίκιων του λαού και όχι του κεφαλαίου. Εμπρός λοιπόν όλοι στο πατριωτικό και ταξικό μας καθήκον να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, τον πλούτο που παράγουμε.  
Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το αναπτύξουμε παραπέρα τη συμμαχία που συγκροτήσαμε το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ. Να συσπειρώσουμε γύρω της την πλειοψηφία του λαού. Να την κάνουμε συμμαχία ικανή όχι μόνο να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα, όχι μόνο να σταματήσει το χαράτσι της περαίωσης, όχι μόνο να αναγκάσει το κεφάλαιο να πληρώσει τα βάρη της κρίσης αλλά σε τελική ανάλυση να ανοίξει το δρόμο και να επιβάλλει μία άλλη ανάπτυξη που θα υπηρετεί το λαό, μια άλλη εξουσία λαϊκή που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και θα τα κάνει λαϊκή περιουσία, που θα καταργήσει την εκμετάλλευση και θα βάλει οριστικό τέλος στα βάσανά μας.
Εμπρός λοιπόν δυναμικά, ταξικά, αισιόδοξα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, την κοινή μας δράση. Επόμενος μεγάλος σταθμός η πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Ραντεβού εδώ στην Αθήνα στον ίδιο χώρο στην Ομόνοια στις 11 το πρωϊ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: