Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ. Πλιάτσικο με ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης

Ακριβαίνει ολόκληρη η γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά). ΦΠΑ στο 13% (από 11%) από την 1η Γενάρη. Για δεύτερο πιάτο ο διπλασιασμός στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Μειώνουν τους φόρους στα επιχειρηματικά κέρδη (20% από 24%)


Το λιώσιμο του λαού, η ληστρική αφαίμαξη τους εισοδήματος, ταυτόχρονα με τις νέες εξοργιστικές φοροελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία είναι η πολιτική που θα κλιμακώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για το 2011. Ο κρατικός προϋπολογισμός φέρνει νέα μαζικά χαράτσια, παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στο ΦΠΑ για τα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά.), απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, πράσινα χαράτσια, αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές για τη μικρή περιουσία κ.ά.
Η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος παίρνει ασύλληπτες διαστάσεις. Η επίθεση δυναμώνει και αποκτά σχεδόν 4πλάσια ορμή σε σύγκριση με τα φοροπακέτα που άφησαν παρακαταθήκη από το 2010! Παλιά και νέας κοπής μέτρα φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ, με τα νέα πακέτα να φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ που έχουν να παίρνουν από τα προηγούμενα.
ΦΠΑ: Πρώτο πιάτο για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας είναι οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης. Από την 1η Γενάρη του 2011 που μπαίνει σε εφαρμογή το νέο μέτρο έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, με ανατιμήσεις 2% σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη, που έρχεται να αποτελειώσει το λαϊκό εισόδημα μετά και τις μειώσεις των μισθών και τη μαζική ανεργία που κουβαλάει η πολιτική για τη στήριξη της πλουτοκρατίας. Ο λεγόμενος χαμηλός συντελεστής φορτώνεται με 2 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 13% (από 11%) σε συνέχεια των ανατιμήσεων που ξεκίνησαν από φέτος (επίσης με δυο μονάδες στο 11% από 9%)μ με τη μέχρι τώρα σούμα να φτάνει στο 4%.
 Στόχος τους να μαζεύουν από 1 δισ. ευρώ παραπάνω για καθένα από τα επόμενα χρόνια. Για το 2011, παρά και την απόλυτα δεδομένη κάθετη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, υπολογίζουν να μαζέψουν 800 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία ΦΠΑ υπάγεται ολόκληρη η γκάμα με τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως επίσης οι λογαριασμοί για νερό και ρεύμα (ΔΕΗ), φυσικό αέριο, εισιτήρια κινηματογράφων, είδη που προορίζονται για άτομα με αναπηρία που εξίσου ξεζουμίζονται από τα λησταρχεία κυβέρνησης και τρόικας.
Ταυτόχρονα, ο συντελεστής που ισχύει για έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εμπορευμάτων (εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, εφημερίδες) ανεβαίνει από το 5,5% στο 6,5%. Σε αυτή την κατηγορία θα εντάξουν τα ξενοδοχεία, μετά από αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων, και τα φάρμακα, με προβλεπόμενες απώλειες ΦΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Νοσοκομεία: Η επιβολή του εισιτηρίου των 3 ευρώ φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το χαράτσι στα 10 ευρώ, άφησε ανοιχτό το θέμα, απαντώντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα αύξησης».
Πετρέλαιο θέρμανσης: Η λεηλασία συνεχίζεται με την κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών, με την εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης με αυτούς που ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσουν δυο φορές πάνω. Το μέτρο μπαίνει σε εφαρμογή από το φθινόπωρο του 2011. Για το μισό χρόνο περιμένουν να μαζέψουν ακόμη 600 εκατ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά). Για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας, λένε ότι θα «επιστρέψουν» 200 εκατ. ευρώ σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, που για την ώρα δεν έχουν προσδιορίσει.
Διάφορα χαράτσια: Αμεσα δρομολογείται η ένταξη στο λεγόμενοαντικειμενικό σύστημα και για απομακρυσμένες περιοχές που σήμερα δεν υπάγονται, ενώ μέσα στις βλέψεις τους είναι η σταδιακή εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, γεγονός που θα συμπαρασύρει στα πολύ πάνω και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες. Για την ώρα βλέπουν να μαζεύουν πρόσθετα 270 εκατ. ευρώ. Τη φορολόγηση αυθαίρετων κτισμάτων την υπολογίζουν στα 300 εκατ. ευρώ και τα πράσινα τέλη στα 150 εκατ. ευρώ.
Επιχειρηματικά κέρδη: Με το «καλημέρα» από την 1η Γενάρη του 2011 ξεκινούν οι νέες φοροελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία. Ο φορολογικός συντελεστής πέφτει 4 ακόμη μονάδες στο 20% (από 24%) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι απώλειες εσόδων φτάνουν στα 320 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα στα 57,5 δισ. ευρώ με αύξηση 4,9%. Ειδικότερα:
Αμεσοι φόροι: Το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι (σε σύνολο 20,9 δισ. ευρώ) πληρώνεται από μισθωτούς - συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους. Παρά τη μείωση του εισοδήματος, τη μαζική ανεργία, οι φόροι εισοδήματος για το 2011 παίρνουν αύξηση 6,5%, στα 14,8 δισ. ευρώ. Στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) έχουν προβλέψει μειώσεις σε ποσοστό 16% και για ποσά 2,8 δισ. ευρώ.
Εμμεσοι φόροι: Τους υπολογίζουν στα 32 δισ. ευρώ. Για το λόγο ότι βλέπουν κάθετη πτώση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, παρά και τις τρανταχτές ανατιμήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους περιμένουν αύξηση 1,6% και από το ΦΠΑ (18 δισ. ευρώ) αύξηση 2%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η μάζα των ειδικών φόρων στα καύσιμα (5,2 δισ. ευρώ) υπολογίζεται μειωμένη σε ποσοστό 11,2%. Παραπέρα αύξηση θα πάρουν οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα με το σχετικό κονδύλι να παίρνει ακόμη 11,7%.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: