Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ -ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT) για το 2009

Δόθηκε προχθες στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση για την Ελλάδα, της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT) για το 2009. Ολόκληρη η έκθεση είναι αναρτημένη στο http://www.cpt.coe.int/documents/grc/2010-33-inf-eng.htm
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Έκθεσης, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων-Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Από το 1991, όπου η Ελλάδα επικύρωσε την σχετική Ευρωπαϊκή Σύμβαση, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία πρόοδος για την αντιμετώπιση και τιμωρία της αυθαιρεσίας κρατικών οργάνων καταστολής, αλλά η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, τυλιγμένη σε πέπλο ένοχης σιωπής. Τα βασανιστήρια και η απάνθρωπη μεταχείριση υπόπτων και κρατουμένων αντιμετωπίζονται σαν φυσιολογικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι διωκτικές αρχές να τα επιτείνουν. Πολλά αστυνομικά τμήματα, κρατητήρια, φυλακές, συνοριακά φυλάκια και χώροι κράτησης παράτυπων αλλοδαπών έχουν μετατραπεί σε μικρογραφίες του Γκουαντάναμο, υποθάλποντας συμπεριφορές όπως αυτές που οδήγησαν στη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Η Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να μην «εξαφανίζει» τις καταγγελίες των θυμάτων της κρατικής βίας στη μαύρη τρύπα των αρχείων της Εισαγγελίας, αλλά να ελέγχει και αυτεπάγγελτα την τήρηση του Νόμου και του Συντάγματος. Ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, τιμωρία των επίορκων και θεσμοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής με ουσιαστικές αρμοδιότητες ελέγχου της αυθαιρεσίας αποτελούν όχι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη της Δημοκρατίας μας. Είναι αδιανόητο, το Κράτος Δικαίου που θεσμοθετήθηκε στα πρώτα Συντάγματα σε όλο τον κόσμο, να  αποτελεί ακόμα ζητούμενο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: