Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ: Μαζί με τα κινήματα, την Αριστερά και την οικολογία των αγώνων


Συνέντευξη με την υποψήφια περιφερειάρχισσα 
Δέσποινα Σπανούδη
(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η ΕΠΟΧΗ")
 Το ψηφοδέλτιό σας διαμορφώθηκε στο πλαίσιο ενός ρητού ενδιαφέροντος για μια κινηματική παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση;  Πως αντιμετωπίζετε όσους ισχυρίζονται ότι το μόνο που έχει τώρα σημασία είναι να δοθεί ένα αποφασιστικό πολιτικό μήνυμα στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Αναδεικνύοντας το αδιαίρετο της κεντρικής και τοπικής πολιτικής δράσης, αναδεικνύοντας εν προκειμένω τον συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η πολιτική που κατέληξε στο Μνημόνιο και το νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη συμπληρώνονται και αλληλοτροφοδοτούνται, προϋποθέτοντας το ένα (Μνημόνιο) την ύπαρξη του άλλου (Καλλικράτης). Γιατί θεμέλιος λίθος για τους διάφορους αυταρχισμούς της κοινωνίας που προωθείται με το Μνημόνιο (π.χ. απόσπαση εξουσίας από το κοινοβούλιο και μεταφορά της σε ανεξέλεγκτα κέντρα) είναι η ηγεμονία του συγκεντρωτισμού μέσω Καλλικράτη στο σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας. Τολμώ να προσθέσω ότι χωρίς την ταυτόχρονη στόχευση στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη ως αδιαίρετο σύνολο δεν μπορεί να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις δυνάμεων που επενδύουν σε έναν γενικόλογο αντιμνημονιακό λόγο πριν τις εκλογές, ενώ, ταυτόχρονα, ψήφισαν τον Καλλικράτη. Επειδή έχουμε την καλή τύχη να είμαστε ένα ψηφοδέλτιο που αξιοποιεί γνώση και εμπειρία από πολλά και πλούσια τοπικά κινήματα, αποφασίσαμε να τολμήσουμε μια παρέμβαση που δεν θα είναι απλά γενικά κατά του Μνημονίου ή του Καλλικράτη αλλά και κατά του συγκεκριμένου συνδυασμού τους σε επίπεδο περιφέρειας. Από την άποψη αυτή η παρέμβασή μας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο πολιτική, είναι νομίζουμε πολιτική με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο.

Μπορούμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο με παράδειγμα την περιφέρεια της Στερεάς; 
Νομίζω ναι. Όλα δείχνουν ότι για να προχωρήσει η λογική του Μνημονίου θα επιχειρηθεί να φορτωθεί στην Καλλικρατική περιφέρεια το κόστος για τα δημόσια αγαθά, την υγεία, την παιδεία, κτλ. Ως έχουν τα πράγματα, αυτό θα έχει ένα πολύ δυσάρεστο αποτέλεσμα για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Σε περιφέρειες που ήδη υστερούν πολύ, όπως είναι αυτή της Στερεάς, το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό. Είναι που είναι ιδιαίτερα προβληματική η κατάσταση, με έλλειψη, για παράδειγμα, ακόμη και παιδιατρικών κλινικών από τη Θήβα μέχρι την Άμφισσα. Φαντασθείτε να φορτωθεί αυτή την κατάσταση μια περιφέρεια χωρίς μάλιστα να έχει στα χέρια της παρά ένα μικρό υποπολλαπλάσιο από τους προηγούμενους πόρους. 
 

Προφανώς η μια διάσταση είναι η επιδίωξης της ήττας της πολιτικής του Μνημονίου. Τι θα κάνετε όμως στο άλλο άκρο, στην περιφέρεια, με δεδομένη την έλλειψη πόρων για την αυτοδιοίκηση;
Με την άγκυρα που έχουμε ως Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς στα κινήματα, είμαστε αισιόδοξες και αισιόδοξοι ότι και τη μάχη για περισσότερα χρήματα από το κρατικό ταμείο θα δώσουμε επιτυχημένα αλλά και θα απελευθερώσουμε ένα τοπικό δυναμικό που θα μπει μπροστά, με δημιουργικότητα και κέφι, τόσο για να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι πολύ πιο ορθά όσο και για να αξιοποιηθούν νέοι πόροι. Όπως ορθά ισχυρίζονται όμορης φιλοσοφίας αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις, το ζήτημα είναι ποσοτικό αλλά και πολιτικό. Η υλοποίηση κάποιων στόχων εξαρτάται καθοριστικά από τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και των κινημάτων τους. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σωστό σχεδιασμό και αποφυγή πολυδάπανων και άχρηστων έργων, στο μαχαίρι στη σπατάλη, στην εξαφάνιση κυκλωμάτων και παρα-κυκλωμάτων που λυμαίνονται και δυσφημούν την αυτοδιοίκηση (ενώ εξαντλούν τους πολύτιμους πόρους της), στην ανάδειξη νέων πόρων που προκύπτουν από τη συλλογική και συνεταιριστική δημιουργικότητα, στην προσέλκυση νέων εργαζομένων με όρεξη και ιδέες που πολλαπλασιάζει την παραγωγικότητα μιας δημοτικής ή περιφερειακής αρχής. 
 

Πώς χαρτογραφείτε την κατάσταση των προβλημάτων στη Στερεά και τι προτείνετε εσείς;
Δυστυχώς ένα όχι μικρό μέρος της Στερεάς έχει πέσει θύμα μεγάλων συμφερόντων από τεράστιους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίο καταστρέφουν πόρους και περιβάλλον. Χωρίς να δημιουργούν τελικά θέσεις εργασίας, με μαζική ανεργία. Χρειαζόμαστε το ακριβώς αντίθετο. Μια οικονομία που θα αναπτύξει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην οικολογική και βιώσιμη παραγωγή (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), στον τουρισμό με έμφαση τον πολιτισμό και την επαφή με τη φύση, σε ένα δίκτυο συνεργατικών-συνεταιριστικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της παραγωγής και διακίνησης ποιοτικών προϊόντων. Είμαστε ψηφοδέλτιο πολιτών που έδωσαν το «παρών» στους χώρους εργασίας, στις περιοχές που το περιβάλλον και η υγεία κινδυνεύουν, στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών, στην αυτοδιοίκηση. Συμμετέχουμε ενεργά, σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για να μην ερημώσουν τα χωριά, για ανθρώπινες πόλεις, καλύτερη ποιότητα ζωής, πολιτισμό, ενημέρωση, κοινωνικά δικαιώματα. Συναντηθήκαμε σε αγώνες, σε κάθε γωνιά της Στερεάς: στον Ασωπό και στη Μεσσαπία, στην Οίτη και στη Γκιώνα, στα Άγραφα, στον Ελικώνα και τις ακτές του Κορινθιακού, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη, στο Σπερχειό και στον Μαλιακό, στη Λιβαδειά και στη Θήβα, στον Ελαιώνα, στο Δομοκό, στη Λαμία, στη Λάρυμνα, στα Ψαχνά, στο Μαντούδι, στο Αλιβέρι, τη Σκύρο, την Χαλκίδα και την Αυλώνα.  
 

Δέσποινα εξαντλήσατε τις προσπάθειες για μια ενωτική παρέμβαση, μια παρέμβαση που θα είναι πολιτικά ευρύχωρη χωρίς να γίνεται άχρωμη;  
Στοχεύαμε εξαρχής σε μια παρέμβαση ελκτική σε ευρύτερες κατηγορίες πολιτών, πολίτες που διαψεύστηκαν από τον δικομματισμό, ανένταχτους κτλ. Στο πλαίσιο ενός κινήματος που θα συμμετέχουν όλοι ισότιμα, με τους οργανωμένους αριστερούς στην πρωτοπορία εγχειρημάτων που θα σέβονται τόσο το κόμματά και τις διαφορές τους όσο και τη θεμελιώδη ανάγκη για αυτόνομα κινήματα, στην προκειμένη περίπτωση για ένα αυτοδιοικητικό κίνημα. Εμείς ξεκινήσαμε πολλούς μήνες πριν, αμέσως μετά την εξαγγελία του Καλλικράτη, την προσπάθεια για ένα τέτοιο κίνημα. Ελπίζουμε ότι αυτό που καταφέραμε φέρνει ένα καλό μήνυμα. Πολλές και πολλοί ανένταχτοι συνεργάζονται στο Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς με μέλη μιας σειράς οργανώσεων της αριστεράς και της οικολογίας, ξεπερνώντας στο πλαίσιο της αυτόνομης κινηματικής δράσης διαιρέσεις που βλέπουμε δυστυχώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μέλη από όλες σχεδόν τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΚΟΑ, ΑΠΟ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, Οικοσοσιαλιστές, Ομάδα ΡΟΖΑ),  γνωστά για τους αγώνες και την εμπειρία τους στην αυτοδιοίκηση μέλη του τοπικού ΣΥΝ (όπως ο Κώστας Κουρκούτης, πρώην δήμαρχος Θήβας), μέλη των Οικολόγων Πρασίνων και μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παράλληλα έχουμε την υποστήριξη συλλογικοτήτων από την ECOLEFT μέχρι το Αρχιπέλαγος Αιγαίου. Θα θέλαμε, προφανώς, όπως νομίζουμε η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών πολιτών, απέναντι στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη να μην είχαν επιλέξει τη μονοκομματική κάθοδο στη Στερεά ούτε το ΚΚΕ ούτε ο κεντρικός ΣΥΝ. Μας εξέπληξε και μας στεναχώρησε ιδιαίτερα η απόφαση του κεντρικού ΣΥΝ να προχωρήσει σε εξαγγελία υποψήφιου περιφειάρχη (δύο μάλιστα φορές) χωρίς πρώτα να ρωτηθούν και συμμετέχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά και θα θέλαμε όλη την αριστερά μαζί, όσο και αν ακούγεται ουτοπικό. Γιατί είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξες και αισιόδοξοι από το ότι μέλη από ένα τόσο ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν ενωτικά το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς. Το οποίο αξίζει να υποστηριχθεί και επειδή συνδυάζει την αυτονομία του κινήματος με την πρόσκληση για ευρύτερη ενότητα των αριστερών στη δράση.
 

Δεν είναι πολλές οι γυναίκες υποψήφιες για θέσεις περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών. Θέλεις να το σχολιάσεις;
Επειδή είμαστε ένα ψηφοδέλτιο με υποψήφιες και υποψήφιους που επιλέχθηκαν με ανοιχτές συνελεύσεις που κράτησαν δύο μήνες, καταλήξαμε  αυθόρμητα (αλλά όχι νομίζω τυχαία) στην επιλογή γυναικών σε βασικές θέσεις του ψηφοδελτίου μας. Επειδή τους αγώνες και τα κινήματα έχουν περισσότερο ανάγκη οι γυναίκες, καθώς, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές μελέτες, είναι αυτές που χτυπιούνται πιο σκληρά από τις συνέπειες της πολιτικής του Μνημονίου, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται πολιτικά. Στο Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα, καθώς επιλέχθηκαν σε τρείς κορυφαίες θέσεις (υποψήφια περιφερειάρχισσα, αλλά και υποψήφιες αντιπεριφερειάρχισσες στους δύο μεγαλύτερους νομούς). Συμβολίζοντας την ανάγκη να μην απέχουν οι γυναίκες από τους αγώνες που μας περιμένουν αλλά και προσφέροντας ένα παράδειγμα για την ισότιμη συμμετοχή τους.
 

Το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»
Την Τρίτη στις 9 στην Τσαμαδού 13

Στο «Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς: Με Αγώνες και Αλληλεγγύη Απέναντι στην Κρίση» (υποψήφια η Δέσποινα Σπανούδη)  συμμετέχουν άνθρωποι που γνωρίσαμε σε αγώνες και κινήματα για την κοινωνία και το περιβάλλον στη Στερεά και όλη την Ελλάδα. Φίλες και φίλοι τους από την Αθήνα θα συναντηθούμε με υποψήφιες και υποψήφιους για ένα ποτό και συζήτηση την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο μπαράκι στην Τσαμαδού 13Α στα Εξάρχεια (Στέκι Μεταναστών). Για επικοινωνία: 6976150944, 6973628853.
Πηγή: www.epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: