Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ : Στρατιωτικά γυμνάσια - πρόκληση κλιμακώνουν την ένταση

Μετά τη δυναμική απάντηση της ΛΔ Κορέας στην προβοκάτσια, αποκαλύπτεται από τον Νοτιοκορεάτη υπουργό Αμυνας ότι τα επιθετικά σχέδια περιλαμβάνουν και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων
To USS George Washington
ΗΠΑ και Ν. Κορέα εξακολουθούν να δυναμιτίζουν την υψηλή ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ρίχνοντας παράλληλα το «μπαλάκι» στην Κίνα, να ασκήσει πιέσεις έναντι της ΛΔ Κορέας για «να εκτονωθεί η κρίση». Μια μέρα μετά, αποκαλύπτεται η νέα πρόκληση που έστησαν οι ιμπεριαλιστές.
Η προσπάθεια Ουάσιγκτον και Σεούλ για κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά γεγονότα:
  • Την πραγματοποίηση νέων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Αμερικανών και Νοτιοκορεατών ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου με τη συμμετοχή του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «USS George Washington» (αναχώρησε χτες από λιμάνι του Τόκιο με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και 6.000 πεζοναύτες) από την Κυριακή έως την Τετάρτη.
  • Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε Γιανγκ την περασμένη Δευτέρα (ένα 24ωρο πριν το θερμό επεισόδιο στο νησάκι Γεοπγιεόνγκ) παραδέχτηκε δημοσίως (σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo) πως μία κοινή επιτροπή Αμερικανών και Νοτιοκορεατών σε θέματα πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος θα επανεξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Ν. Κορέα. (Αλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των Αμερικανών και Νοτιοκορεάτων που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στη ΛΔ Κορέας για το δικαίωμά της να αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα).
  • Νοτιοκορεάτες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, παραδέχτηκαν πως ο νοτιοκορεατικός στρατός έκανε ρίψεις πυρών πυροβολικού στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στο νησάκι Γεοπγιεόνγκ πριν το επεισόδιο, όπως ισχυρίστηκε, «προς τα δυτικά και όχι βόρεια», παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΛΔ Κορέας.
Σε ανακοίνωσή του, το Επιτελείο των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της ΛΔ Κορέας, σημείωνε «πως δεν θα ανεχόταν την παραμικρή παραβίαση των εγχώριων υδάτων ούτε χιλιοστό» και κατήγγειλε «τα νέα σχέδια αποσταθεροποίησης που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές και οι μαριονέτες τους» και κατέληγε «ότι θα απαντήσουν σε κάθε νέα πρόκληση».
Η αμερικανική διοίκηση του ΟΗΕ στη Ν. Κορέα έριξε στο τραπέζι πρόσκληση διαλόγου προς τη ΛΔ Κορέας για «διερεύνηση του περιστατικού, ανταλλαγή πληροφοριών....και εκτόνωση της έντασης» σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια που παίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η πρόσκληση για «διάλογο» είναι μάλλον προσχηματική, αφού ήδη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρ. Γκέιτς αποφάνθηκε ότι οι βολές πυροβολικού, που εξαπέλυσε η ΛΔ Κορέαςσυνιστούν «παραβίαση» της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο κορεατικός πόλεμος (1950-53).
Μέσα σε όλα αυτά, έγινε νέος απολογισμός των προχτεσινών εχθροπραξιών στο Γεοπγιεόνγκ, καθώς βρέθηκαν τα πτώματα δύο εξηντάχρονων οικοδόμων που φαίνεται πως σκοτώθηκαν από βορειοκορεατικά πυρά. Ετσι, οι νεκροί φθάνουν τους τέσσερις (δύο άμαχοι, δύο πεζοναύτες) και 19 τραυματίες.
Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε Πιονγιάνγκ και Σεούλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αρχίσουν το συντομότερο συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης. Ο Χονγκ εξέφρασε μάλιστα «πόνο και λύπη» για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές καταλήγοντας πως αναμένει «με ανυπομονησία τις εξελίξεις».

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: