Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αμερικάνοι και ...Βιετναμέζοι εκπαιδεύουν τον Ινδικό στρατό στην καταπολέμηση των ανταρτών!

Όταν "έπεσα" πάνω στη είδηση αυτή τα συναισθήματά μου δεν ήταν καθόλου ανάμεικτα! Ήταν και είναι πολύ συγκεκριμένα αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να τα εκφράσω γραπτά! Όχι γιατί ντρέπομαι ή λόγω κάποιας δεοντολογίας αλλά γιατί όσο βαριά και να βρίσει κανείς λίγο θα είναι. Το μόνο που ελπίζω είναι να είναι ψέμα, γιατί όσο αρνητές αυτού για το οποίο πάλεψαν κάποτε και να είναι οι σημερινοί ηγέτες του Βιετνάμ, όσο και να μην έχω αυταπάτες για το τι είναι αυτό που υπάρχει στα ρεβιζιονιστικά ψευδοσοσιαλιστικά απομεινάρια της ιστορίας, όσο και να γνωρίζω ότι οι βιετναμέζοι ηγέτες φρόντισαν από την αρχή να ξεκαθαρίσουν με ποιόν είναι με την εισβολή στη Καμπότζη, τόση ξεφτίλα δε μπορώ να τη φανταστώ. Την είδηση αυτή την έγραψε η εφημερίδα The Telegraph της Καλκούτας στις 13 του Οκτώβρη με τον ειρωνικό τίτλο Ho! Look who’s teaching army - Hanoi tie-up in Maoist time και την αναπαρήγαγε το blog Revolution in South Asia προχθές, 4 του Νοέμβρη, απ' όπου την αντιγράφω.

"Ο Ινδικός στρατός απόφασισε να μάθει από τους «μάστορες» του πολέμου στη ζούγκλα – Βιετναμέζους - στα πλαίσια της εντατικής μελέτης των μαοϊκών πολεμικών τακτικών.
Η ειρωνία είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Όταν οι Ναξαλίτες αναδύθηκαν στην Ινδία, τέλη της δεκαετίας του ’60, το σλόγκαν που ακουγόταν στη Βεγγάλη ήταν το “Tomar naam, amar naam, Vietnam, Vietnam”.
Σημαίνει «Το όνομά μου, το όνομά σου, Βιετνάμ, Βιετνάμ.»
Ακουγόταν σε ένδειξη αλληλεγγύης στην αντίσταση των Βιετναμέζων ενάντια στους Αμερικάνους και τα Νοτιοβιετναμέζικα ανδρείκελα. Ο αγώνας που το 1975 πέταξε έξω τους Αμερικάνους και ήταν μάλλον ο πιο πετυχημένος αντάρτικος αγώνας της πρόσφατης ιστορίας.
Σήμερα, 35 χρόνια μετά, ο υπουργός άμυνας A.K. Antony και ο Βιετναμέζος ομόλογός του Phung Quang Thanh – ήρωας αυτού του αντάρτικου αγώνα - συμφώνησαν ότι οι δύο στρατοί θα ξεκινήσουν κοινές ασκήσεις από το νέο χρόνο.
Το 1968, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση των Ναξαλιτών στην Ινδία, ο διοικητής Phung, 19 χρόνων τότε διέσχιζε το «μονοπάτι Χο Τσι Μινχ», ένα πολύπλοκο κατασκεύασμα από μπλεγμένα και υπόγεια μονοπάτια μέσα στα δάση που τα χρησιμοποιούσαν για ανεφοδιασμό οι αντάρτες. Ως διοικητής είχε αποκτήσει φήμη για την εξόντωση οχτώ επιτιθέμενων διμοιριών καθώς υπερασπιζόταν μια αντάρτικη θέση στη κορυφή ενός λόφου.
Οι Ινδοί Μαοϊκοί, που κατά τη διάρκεια του χρόνου έχουν σκοτώσει 200 στρατιωτικούς αστυνομικούς, έχουν πάρει πολλά μαθήματα από την βιετναμέζικη αντίσταση που χρησιμεύει ως πρότυπο για αυτούς μαζί με τις τακτικές που έχουν διατυπώσει σχετικά οι Μάο και Τσε Γκεβάρα.
Η πρώτη πολεμική άσκηση μεταξύ του Ινδικού και Βιετναμέζικου στρατού στο βουνό και στη ζούγκλα θα διεξαχθεί στην Ινδία."......
....."Αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετέχουν επίσης στην εκπαίδευση στη Indian Army’s Counter Insurgency and Jungle Warfare School στη Vairangte του Mizoram, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί η πρώτη άσκηση με το Βιετνάμ."  

Πολύ θα ήθελα να δω πως δικαιολογούν οι Βιετναμέζοι "σύντροφοι"  την εκπαίδευση του Ινδικού αστικού στρατού κατά των επαναστατών της Ινδίας. Ως διεθνιστική αλληλεγγύη προς τον ινδικό λαό που κινδυνεύει από τη σκληρότητα των μαοϊκών τρομοκρατών; (Όπως έχουν γράψει και οι ντόπιοι ομόλογοί τους κατά καιρούς).
Σημασία έχει ότι έχουμε ένα λαό που έχει αναπτύξει αντάρτικο σε πολύ μεγάλο μέρος της Ινδίας και έχει στριμώξει την Ινδική εξουσία πολύ άσχημα. Οι ιμπεριαλιστές, ιδιαίτερα οι Κινέζοι και οι Αμερικάνοι, στηρίζουν τους Ινδούς με κάθε μέσον.
Χρειάζεται από μεριάς μας να αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης στον Ινδικό λαό που παλεύει με το όπλο στο χέρι. Το πρώτο βήμα έγινε με την κοινή ανακοίνωση των αριστερών οργανώσεων το καλοκαίρι (εδώ), χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά περισσότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: