Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας στην Ιρλανδία- Μείωση του ωρομισθίου στα 7,65 ευρώ -Περικοπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

H κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα δραστικό πρόγραμμα περικοπών των δαπανών και αύξησης των φόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση στην χώρα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των όρων για την διεθνή βοήθεια.

Στο 4ετές πρόγραμμα προβλέπεται συνολική εξοικονόμηση ύψους 15 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί και ο μηχανισμός διάσωσης Ε.Ε-ΔΝΤ, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση του κ. Brian Cowen θα παρουσιάσει και τον πολύκροτο προϋπολογισμό του 2011, του οποίου η επικύρωση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, από τις συνολικές περικοπές των 15 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-14, τα 6 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2011.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται ότι το έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,1%, του 2012 στο 7%, του 2013 στο 5,5% και του 2014 στο 2,8%.

Από τα πιο δραστικά μέτρα του προγράμματος, είναι η μείωση του ωρομισθίου κατά 1 ευρώ στα 7,65 ευρώ, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 24.750 άτομα σε σχέση με τα επίπεδα του 2008 και περικοπές ύψους 2,8 δισ. ευρώ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

Σύμφωνα με ιρλανδικά δημοσιεύματα, η κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο κρίσιμη, που το Δουβλίνο πιθανόν να διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα στις καταποντιζόμενες τράπεζες πολύ σύντομα, ίσως το σαββατοκύριακο, πριν ακόμη διανεμηθούν χρήματα από τον μηχανισμό διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση, με τους Πράσινους που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να ζητούν εκλογές, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζητά από όλους τους πολιτικούς παράγοντες να στηρίξουν τον προϋπολογισμό και να προκηρυχτούν οι εκλογές με το νέο έτος.

Πηγή:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: