Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ουδέτερη στάση κρατάει η Κίνα στην κρίση στην Κορεατική χερσόνησο.Ζητάει αυτοσυγκράτηση και από τα 2 κράτη.

Ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα www.naftemporiki.gr



Έκκληση στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Κίνα, καλώντας επίσης τις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης.
Η ανακοίνωση αυτή του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι είναι η πρώτη λεπτομερής επίσημη απάντηση του Πεκίνου στο περιστατικό μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις άλλες κυβερνήσεις στην περιοχή, η Κίνα δεν καταδίκασε ευθέως τη Βόρεια Κορέα.
«Η Κίνα λαμβάνει αυτό το περιστατικό υπόψη της πολύ σοβαρά και εκφράζει τον πόνο και τη λύπη της για την απώλεια ζωών και περιουσίας και αναμένουμε με ανυπομονησία τις εξελίξεις», αναφέρει ο Χονγκ στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mfa.gov.cn).
Προσθέτει ακόμη πως «η Κίνα παροτρύνει ένθερμα τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να δείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και να αρχίσουν έναν διάλογο και επαφές το ταχύτερο δυνατό».

Καταλήγοντας δε επισημαίνει πως η Κίνα «αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι επιβλαβείς για την ειρήνη και τη σταθερότητα» της κορεατικής χερσονήσου.
Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Γερμανία εκλήθη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί σαφώς η θέση της Γερμανίας μετά το βομβαρδισμό από τη Βόρεια Κορέα νοτιοκορεατικού νησιού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε.
«Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας και του γνωστοποίησε σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο τη σαφή θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», ανέφερε ο Πέσκε.
 Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε εξάλλου την έντονη καταδίκη της για τη «στρατιωτική πρόκληση» της Βόρειας Κορέας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη μετρημένη αντίδραση της Σεούλ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Η κ. Μέρκελ αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία στη διάρκεια της ημέρας με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιούνγκ Μπακ, προσέθεσε ο Ζάιμπερτ και σημείωσε πως «με μια τέτοια πράξη η Βόρεια Κορέα θέτει σε κίνδυνο την περιοχή».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην νοτιοκορεατική κυβέρνηση για τα θύματα» από το βομβαρδισμό, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε «τη Βόρεια Κορέα να απέχει από άλλες επιθέσεις ή προκλήσεις και να σέβεται το πνεύμα της κατάπαυσης του πυρός» που ισχύει εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: