Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοέμβρη 2010

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ψηφοδέλτιο που συγκρότησε το ΚΚΕ πανελλαδικά με ενιαία ονομασία στις περιφέρειες και στους δήμους μαζί με άλλους αγωνιστές που συμπορευτήκαμε στους αγώνες σημείωσε μεγάλη ανοδική πορεία παντού και στις περιφέρειες και στους δήμους και δικαιωματικά όπως ειπώθηκε από τους ειδικούς σχολιαστές το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που διαγράφει αισθητή ανοδική πορεία στη μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Ξέρετε ότι από την αρχή, πολύ έγκαιρα δώσαμε γενικό πολιτικό χαρακτήρα στη μάχη των τοπικών εκλογών.
Καλέσαμε το λαό να καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για  τα πεπραγμένα τους πάνω από 20 χρόνια και αναμφισβήτητα μέσα σε αυτά τα πεπραγμένα είναι το μνημόνιο, τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν και ό,τι έχει να παρθεί από εδώ και μπρος.
Καλέσαμε το λαό σε συσπείρωση, πάλη, αντεπίθεση να αντιμετωπίσουμε επείγοντα προβλήματα αλλά και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής αυτής της πολιτικής, δραστικής αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Ακούσαμε προηγουμένως τον πρωθυπουργό και θεωρούμε ότι δεν θέλησε, δεν μπόρεσε να καταλάβει τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο σαφώς κατά τη γνώμη μας περικλείει καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και επίσης δεν περιλαμβάνει την ενίσχυση της ΝΔ, που να μπορεί να επαίρεται ότι ο αντιμνημονιακός της αγώνας είναι γνήσιος. Για εμάς παραμένει πλαστός και κάλπικος.
Ευχαριστούμε όλους εκείνους και εκείνες που για πρώτη φορά και άλλοι για δεύτερη ψήφισαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ. Θεωρούμε ότι συνέβαλαν αποφασιστικά σ' αυτό το θετικό πολιτικό μήνυμα που περικλείει η εκλογική μάχη. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν αρκεί να αισθανόμαστε δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι. Έχουμε και αυτό το αίσθημα, μεγαλώνουν αποφασιστικά οι ευθύνες μας. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να πολεμήσουμε αδυναμίες ακόμα και αδυναμίες που έχουμε προκειμένου να κάνουμε το κυριότερο: Να συμβάλουμε στη λαϊκή ενότητα, στη συσπείρωση, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού για να αποτρέψουμε τα χειρότερα αλλά και για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα να απελευθερώσει λαϊκή δυναμική, να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας. Απευθυνόμαστε σε εκείνους που έκαναν αποχή θέλοντας να δώσουν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους λέμε ότι είναι ευκαιρία να ξανασκεφτούν. Έχουν την ευκαιρία από εδώ και μπρος αυτό το μήνυμα καταδίκης που θέλουν να στείλουν, να το στείλουν με ένα θετικό ενεργητικό τρόπο μέσα στο κίνημα αλλά και στην κάλπη, όποτε αυτή έρθει, όπως να το δείξουν αυτό και στον δεύτερο γύρο. Καλούμε να προβληματιστούν και εκείνους οι οποίοι ψήφισαν άλλα ψηφοδέλτια, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο στέλνουν διαμαρτυρία στην κυβέρνηση: Πιστεύουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι δεν δίνει διέξοδο η ψήφος αυτή. Εμείς σήμερα μιλάμε πια για δυνατότητες και ευκαιρίες συσπείρωσης και δυναμικής και προς τα εκεί θα συγκεντρώσουμε την προσοχή μας. Υπάρχει ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Σε αρκετές περιπτώσεις είμαστε ή φαίνεται ότι έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες να είμαστε στο δεύτερο γύρο. Καλούμε λοιπόν και εκείνους που έκαναν αποχή και εκείνους που ψήφισαν διαφορετικά κόμματα, να διευρύνουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε μέχρι τώρα.
Εκεί που τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο, καλούμε το λαό να καταψηφίσει και τα δύο κόμματα. Να μην μπει ανάμεσά τους, να μη ρυθμίσει ποιο από τα δύο, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, θα είναι ο νικητής. Θα είναι κυριολεκτικά ένα βήμα πίσω. Η λύση είναι η εξής: Μακριά και από τα δύο κόμματα. Δεν πρόκειται κανένα από τα δύο να αλλάξει. Άλλωστε η ομιλία του πρωθυπουργού το έδειξε αυτό: Κανένα είδος αυτοκριτική, υπεράνω και του εκλογικού αποτελέσματος. Και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα σημάνει και για τη ΝΔ. Ο λαός πρέπει να κοιτάξει μπροστά, ας ρυθμίσουν μεταξύ τους το συσχετισμό. Τα εργατικά τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δείξουν ότι αρχίζουν να απεγκλωβίζονται και παλεύουν για την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, δίχως την οποία δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνική, λαϊκή ευημερία. Εμείς είμαστε καθαροί, το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή - το είχαμε ξεκαθαρίσει και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις - κανέναν απ' τους δυο δεν πρέπει ο λαός να προτιμήσει στο δεύτερο γύρο. Αυτό δεν σημαίνει παθητικότητα, δεν σημαίνει ουδετερότητα. Σημαίνει δακτυλοδεικτούμε την πραγματική διέξοδο, που έχει ανάγκη ο τόπος».
Δημοσιογράφος: Με βάση τα όσα βλέπουμε σε ότι αφορά την αναγωγή του αποτελέσματος σε εθνικό επίπεδο το ΚΚΕ παίρνει ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό από την μεταπολίτευση και μετά.
«Απέφυγα να αναφερθώ σε ποσοστό γιατί περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε η συνολική και επίσημη ανακοίνωση θα είναι της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όλα δείχνουν ότι το ΚΚΕ μπορεί να προσεγγίσει το 12%. Και υπογραμμίζουμε το εξής: εμείς δεν κατεβήκαμε λέγοντας ότι ψηφίζετε τοπικοαυτοδιοικητικά. Καλέσαμε το λαό να ψηφίσει με πολιτικά κριτήρια για να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος. Αυτό μας οδηγεί όπως είπα και προηγουμένως και σε δικαίωση και σε ικανοποίηση και σε συνειδητοποίηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: