Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα- Tο κυβερνών κόμμα του Τσάβεζ, PSUV (Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας) πήρε μια καθαρή νίκη, κερδίζοντας 98 έδρες στη βουλή, έναντι των 65 που πήρε η συμμαχία της αντιπολίτευσης MUD (Συνασπισμός Δημοκρατικής Ενότητας).

ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

Του Λουίς Σάντος Ερνάντεζ

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Όπως συνέβη και με προηγούμενες εκλογές, και αυτές πήραν διαστάσεις προεδρικών εκλογών, επειδή οι εκλογές στη Βενεζουέλα πάντα αποτελούν τεστ δημοτικότητας για τον Τσάβεζ και την κυβέρνησή του.
Τα αποτελέσματα κύλησαν χωρίς εκπλήξεις στα πλαίσια των δημοσκοπήσεων: το κυβερνών κόμμα του Τσάβεζ, PSUV (Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας) πήρε μια καθαρή νίκη, κερδίζοντας 98 έδρες στη βουλή, έναντι των 65 που πήρε η συμμαχία της αντιπολίτευσης MUD (Συνασπισμός Δημοκρατικής Ενότητας). Το ανεξάρτητο αριστερό κόμμα PPT (Κόμμα Πατρίδα για όλους) κέρδισε 3 έδρες. Επίσης, δυο βουλευτές εκπρόσωποι των ιθαγενών περιοχών  εκλέχθηκαν με το PSUV και ένας από το MUD. Ο λαός της Βενεζουέλας κλήθηκε να εκλέξει 165 βουλευτές για την Εθνική Βουλή και 12 βουλευτές για το PARLATINO ( Βουλή της Λατινικής Αμερικής). Ψήφισε το 65% του εκλογικού σώματος.

Το μήνυμα των εκλογών προς την κυβέρνηση

Παρά το γεγονός ότι το PSUV κατέκτησε 98 έδρες, αυτό δεν είναι αρκετό να του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την ψήφιση και κατοχύρωση των νόμων σε σημαντικά εθνικά θέματα. Το αποτέλεσμα αυτό εκφράζει, εν μέρει, τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι τον τελευταίο καιρό η χώρα αντιμετώπισε προβλήματα με την παροχή του ρεύματος και του νερού Σε αυτά προστίθεται και η κακή απόδοση ορισμένων πολιτικών της κυβέρνησης, δίνοντας λαβές στην αντιπολίτευση για επικριτικά σχόλια. Η διαφθορά και η γραφειοκρατία που αναπτύσσεται στον κρατικό μηχανισμό και στον κομματικό μηχανισμό του PSUV δημιουργεί επίσης πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Παρά τη δυσαρέσκεια, ο κόσμος στήριξε τους υποψήφιους της κυβέρνησης για να προστατέψει τα ισχύοντα κοινωνικά προγράμματα υγείας, παιδείας, στέγασης και πρόνοιας.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση μαζί με τα ΜΜΕ θέλουν να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών σαν ήττα για τον Τσάβεζ και νίκη για αυτούς, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα των αριθμών. Χωρίς καμία παράθεση στοιχείων υποστηρίζουν (όπως έχει δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης) ότι έχουν λάβει το 52% του συνολικού αποτελέσματος. Δεν είχαν καν την «διακριτικότητα» να περιμένουν μέχρι το τέλος των εκλογών προτού ανακοινώσουν τη νίκη τους.
Εν πάση περιπτώσει, ο στόχος τους είναι να παρουσιάζονται ως μια ανανεωμένη δύναμη ικανή να ανατρέψει την κυβέρνηση Τσάβεζ. Διαψεύδονται όμως από τα γεγονότα. Διαφημίζουν την άνοδό τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2005, στις οποίες όμως ουσιαστικά δεν συμμετείχαν αφού αποχώρησαν. Μιλάμε λοιπόν για μια τεχνητή άνοδο η οποία είναι δεδομένη αφού ξεκινάνε από μηδέν.  Τα αποτελέσματα όμως των τελευταίων εκλογών όπου συμμετείχαν πριν 11 χρόνια, δείχνουν αντί για νίκη μια προφανή ήττα, αφού από 80 εκλεγμένους βουλευτές που είχαν τότε, ο αριθμός τους μειώθηκε στους 65 σήμερα.

Τσάβεζ ισχυρός, αλλά αποδυναμωμένος.

Με την υπάρχουσα κατάσταση η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει εμπόδια για να περάσει νόμους σχετικούς με σημαντικά εθνικά θέματα (επειδή απαιτούνται τα 2/3), ενώ διατηρεί την ισχύ για να προωθήσει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει (3/5). Από την άλλη, για την αντιπολίτευση θα είναι ευκολότερο να χρησιμοποιεί τακτικές αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση.
Ο Τσάβεζ εξακολουθεί να διατηρεί την στήριξη της πλειοψηφίας του κόσμου. Έχει κάνει πολύ σημαντικές αλλαγές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, προσφέροντας υγεία και της παιδεία για το λαό, λαϊκά σουπερ μάρκες και φτηνές τιμές για τα αγαθά λαϊκής κατανάλωσης. Ο ίδιος περιγράφει σαν επανάσταση όλα όσα συντελούνται στη Βενεζουέλα. Όμως, επανάσταση η οποία δεν έχει σαν πρωταγωνιστή των εξελίξεων το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη Βενεζουέλα, δεν είναι επανάσταση. Όσο όλες οι εξελίξεις κινούνται γύρω από τον ίδιο τον Τσάβεζ και τον μηχανισμό του PSUV ο κίνδυνος της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, δεν καραδοκεί απλώς, είναι αναπόφευκτος. Η ίδια η οικονομία και σαν συνέπεια το βιοτικό επίπεδο του Βενεζουελάνικου λαού θα γίνει θύμα της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αν δεν υπάρξει ριζική στροφή σε πιο τολμηρές πολιτικές, με πέρασμα όλων των σημαντικών τομέων της οικονομίας, της παραγωγής και του εμπορίου, στην κοινωνία, κάτω από λαϊκές επιτροπές εκλεγμένες δημοκρατικά και με την ουσιαστική ευθύνη του ελέγχου και της διαχείρισης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Ο Τσάβεζ και το PSUV οφείλουν να δουν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης σαν μια προειδοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: