Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Περιφέρεια Αττικής: Μια μάχη με ιδιαίτερη σημασία

Του Γιάννη Μπαλάφα*-ΑΥΓΗ


Δύο βδομάδες πριν από την 7η Νοέμβρη η εκλογική μάχη για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης σημαδεύεται έντονα και για πρώτη φορά από δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: την πρωτοφανέρωτη σε ένταση και διάρκεια κρίση -οικονομική, κοινωνική, πολιτική, οικολογική- και την εκλογή στις περιφέρειες. Ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων, ιδιαίτερα στην «τεράστια» Περιφέρεια της Αττικής, προσδίδουν στον εκλογικό αγώνα ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα, ο οποίος επικαθορίζει, χωρίς να υποβαθμίζει, την κατεύθυνση αντιμετώπισης και των μεγάλων τοπικών προβλημάτων της πρώτης περιφέρειας της χώρας. Έτσι οδηγηθήκαμε, φυσιολογικά, στο μέτωπο ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης -ΔΝΤ- κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε. και στην προβολή, κατά προτεραιότητα, ουσιαστικά και συμβολικά, της απόρριψης του περιβόητου Μνημονίου.

Εκτιμήσαμε ότι, για να μην είναι αυτή η μάχη, «μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων», ήταν αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων που απορρίπτουν το Μνημόνιο από τα αριστερά. Στη βάση αυτή της λογικής έγινε η συνάντησή μας με δυνάμεις «αντιμνημονιακές», που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και προχωρούν σε πολιτική και οργανωτική απεμπλοκή από το κυβερνών κόμμα. Η παράταξη «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο», με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Αλέξη Μητρόπουλο, είναι ακριβώς η έκφραση αυτών των υπαρκτών κοινωνικοπολιτικών αναγκών και διεργασιών.
Η υπερψήφιση της παράταξης στις 7 Νοέμβρη θα είναι μία ψήφος καταδίκης της πολιτικής του Μνημονίου. Για να μπει ένα φρένο στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας. Για να υπάρξει «ρωγμή» στην ασυδοσία των κυβερνώντων. Για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα ότι η ψήφος και οι αγώνες του λαού φέρνουν αποτέλεσμα, ότι το «πειραματόζωο» αντέχει και αντιδρά.
Οι εκλογές στις 7 και 14 Νοέμβρη θα είναι ένας πρώτος, σημαντικός σταθμός στη συνάντηση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής ανανεωτικής αριστεράς με τις σοσιαλιστικές - σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ και με δυνάμεις της μαχητικής οικολογίας. Και φυσικά δεν θα σταματήσουμε.
Πολιτική μας βούληση είναι η συνάντηση αυτή να ενισχυθεί και να προχωρήσει με ειλικρίνεια και ισοτιμία. Με σαφή προσπάθεια να ισχυροποιήσει την κοινωνική της γείωση. Να διαμορφώσει βήμα - βήμα ένα ανοιχτό αντινεοφιλελεύθερο - προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο. Να αποκτά σταδιακά στρατηγικά χαρακτηριστικά. Να μπορέσει να δώσει την προοπτική μιας πειστικής, ρεαλιστικής απάντησης στην ανάγκη να ανατραπούν οι σημερινοί συσχετισμοί και να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας μας.
Θα γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω; Θα αγωνιστούμε να γίνουν. Χωρίς απόλυτες βεβαιότητες, αναλαμβάνοντας και το αντίστοιχο ρίσκο. Σίγουρα, όμως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κόμμα και ως χώρος, αποδεικνύουμε ότι είμαστε οι μόνοι, στον ευρύτερο αριστερό χώρο, που διαμορφώσαμε μια εκλογική τακτική ενταγμένη σε μια στρατηγική με έντονα ενωτικά, αριστερά χαρακτηριστικά. Και τολμώ να πω σε αντιδιαστολή με άλλες πρακτικές στη συγκεκριμένη εκλογική - πολιτική μάχη.
Η κριτική μας στις διαφοροποιημένες πολιτικές - εκλογικές επιλογές αναφέρεται πρωτίστως στο ψηφοδέλτιο Δημαρά. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων και από την ηγεσία του ΚΚΕ, να θολώσουν τα νερά όταν αναφέρονται στα ψηφοδέλτια Μητρόπουλου και Δημαρά, είναι η ίδια η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Δημαρά, από πλευράς μεθοδολογίας, προσώπων, προελεύσεων, στήριξης από συγκεκριμένα οικονομικά και εκδοτικά κέντρα και, κυρίως, απεύθυνσης σε διεργασίες της ευρύτερης κεντροδεξιάς που καταδεικνύουν ότι το ψηφοδέλτιο αυτό διαμορφώθηκε ακριβώς ως ανάχωμα για πιθανές ρηγματώσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεργασίες αντιμνημονιακών δυνάμεων με την αριστερά.
Η πρόταση υπό τον Δημαρά επιδιώκει να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για μια μόνον ημέρα, ώστε αυτοί οι ψηφοφόροι να επανέλθουν την επομένη στο κόμμα τους.
Από εντελώς άλλη σκοπιά αντιμετωπίζουμε το ψηφοδέλτιο υπό τον Αλέκο Αλαβάνο. Δεν κατανοούμε σε ποια στρατηγική εντάσσεται η πρωτοβουλία για ένα ακόμη ψηφοδέλτιο στον χώρο της αριστεράς. Πώς τεκμηριώνεται η αντίθεση στο άνοιγμα και στη συνάντηση που προωθεί ο ΣΥΝ με δυνάμεις του σοσιαλιστικού και του οικολογικού χώρου και, ακόμη, από πότε η αριστερά απαιτεί «αξονική τομογραφία» για να μετρήσει την αριστεροσύνη των εν δυνάμει συμμάχων της.
Μετράμε μέρες μέχρι την Κυριακή 7 Νοέμβρη. Η βασική έγνοια μας αυτό το σύντομο, αλλά κρίσιμο, διάστημα είναι να έλθουμε σε επαφή με όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα με νέους, με ένα ακροατήριο που έχει πολύ διευρυνθεί. Πατάμε στην τεκμηριωμένη ανάλυσή μας, αντιπαρερχόμαστε τις προσωπικές επιθέσεις, αφουγκραζόμαστε όλες τις κριτικές. Πείθουμε ότι επιδιώκουμε κάτι αναγκαίο, χρήσιμο, ελπιδοφόρο. Ενισχύουμε ολόπλευρα το ψηφοδέλτιο «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Αλέξη Μητρόπουλο!

(*) Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα με την «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο». Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: