Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Αιτία πολέμου οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις -Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού σε υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού σε υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

Από τη συζήτηση με εργαζόμενους στη διεύθυνση κηποτεχνίας
Στη Διεύθυνση Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων στου Γουδή, βρέθηκε αξημέρωτα το πρωί, ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Κολιούση.
Χώρος σκληρής δουλειάς, με άνδρες και γυναίκες από τα χαράματα ακόμα, στην ύπαιθρο, υπό βροχή, να φορτώνουν - ξεφορτώνουν. Οποιες στιγμές ξεκλέψουν για λίγη ξεκούραση αυτή γίνεται σε παραπήγματα. Οι κουβέντες τους απλές, συμπυκνωμένες στα εξής: «Μετά τις εκλογές έρχονται τα χειρότερα, οι συντάξεις θα μειωθούν στα 400 ευρώ. Με τον "Καλλικράτη" δεν θα μείνει ούτε νοσοκομείο για τον εργαζόμενο. Θέλουν τα παιδιά μας να σπουδάσουν, να μορφωθούν και αδυνατούμε να τα βοηθήσουμε γιατί δεν περισσεύουν λεφτά για φροντιστήρια. Πολλοί εδώ μέσα είναι οκτώ χρόνια συμβασιούχοι. Τι παίρνουν; Γεωπόνος (όχι εργάτης) 1.130 ευρώ κι απ' αυτά κάθε διμηνία πληρώνει ο ίδιος τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, 512 ευρώ. Κι όμως με εργαλείο τη σύμβαση και την ανανέωσή της ή μη, κρατούν αυτόν τον κόσμο όμηρο. Τους μαθαίνουν στο προσκύνημα, "ψήφισέ με για να σε βάλω ή να σε κρατήσω στη δουλειά"».

Απαντώντας ο Νίκος Σοφιανός τόνισε την αταλάντευτη θέση και τους αγώνες που δίνουν ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση» για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, προς κάλυψη όλων των αναγκών με βάση επικαιροποιημένα οργανογράμματα. Κατήγγειλε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή για την από μέρους τους μεθοδευμένη επιχείρηση ομηρίας των εργαζομένων μέσω των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την προσπάθειά ενσωμάτωσής τους μέσω της ομηρείας αυτής. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να πουν «όχι» σε όσους τους πωλούν «εξυπηρετήσεις», εφόσον δε χρωστούν σε κανέναν χάρη για το γεγονός ότι εργάζονται και παράγουν. Προειδοποίησε ότι με τον «Καλλικράτη» κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τη δουλειά του, καθώς φέρνει απολύσεις και στους σταθερά εργαζόμενους, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης. Οτι έρχεται νέα φορομπηξία και εξίσωση των μισθών προς τα κάτω ελέω ενιαίου μισθολογίου.

Υπογράμμισε ότι δεν έχουν συμφέρον να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους αυτήν την πολιτική (μέτρα που αποφασίστηκαν πολύ πριν το Μνημόνιο), η οποία καθημερινά πιέζει ποικιλότροπα τη λαϊκή οικογένεια. Οτι οι άνθρωποι του μόχθου μπορούν και πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας, ότι χρειάζεται να κλονίσουμε την κυβέρνηση και η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που έχει αυτήν τη δυνατότητα
Αργότερα, ο Νίκος Σοφιανός συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Στέλιο Λάμπρου και Ρεγγίνα Σβολοπούλου, και την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Αθηνά Τσάμη περιόδευσε στο δημοτικό ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». Ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ Θαν. Καφέζα για τη λειτουργία του σταθμού κι από αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων για την επιχειρούμενη μετατροπή του ρ/σ σε ΑΕ (δικαιολογημένος ο φόβος για μαζικές απολύσεις), τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχοι με ασφάλιση ΟΑΕΕ), τις μειώσεις στους μισθούς, την παρεμπόδιση εκπομπής του ξενόγλωσσου προγράμματος. Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι η μετατροπή σε ΑΕ δεν είναι άσχετη από τις αλλαγές που προωθεί ο «Καλλικράτης» και τη μεθοδευόμενη λειτουργία των Δήμων ως επιχειρήσεις, επίσης να «τελειώνει» η σταθερή εργασία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λειτουργία σας ως ΑΕ και για εμάς είναι αιτία πολέμου οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η μείωση στο εισόδημά σας», σημείωσε. Ωστόσο, συνέδεσε αυτά τα ζητήματα με το γενικότερο πρόβλημα, την πολιτική που συνθλίβει όλους τους εργαζόμενους και τους κάλεσε με την ψήφο τους στη «Λαϊκή Συσπείρωση» να βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα.
Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων συνάντησε και το απόγευμα, περιοδεύοντας στη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, συνοδευόμενος από τις υποψήφιες δημοτικές συμβούλους Ρεγγίνα Σβολοπούλου και Ζωή Βαλάση. Τόνισε ότι η παράταξη στέκεται στο πλευρό των συμβασιούχων παντού, σε όποια υπηρεσία κι αν εργάζονται. Τους κάλεσε σε υπερψήφιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κι αγώνα ως μόνη διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος.

Πηγή: www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: