Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Τεράστιες ζημιές στην υποδομή της πόλης Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.Δύο σοβαρά τραυματίες,αλλά και δεκάδες παγιδευμένοι ο ως τώρα απολογισμός.Γράφει ο Red Star .

Γράφει ο Red Star

 Σοβαρές ζημιές υπέστη η πόλη Κράιστσερτς (Christchurch ) της Νέας Ζηλανδίας από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,4 βαθμών.Δρόμοι καταστράφηκαν, σπίτια υπέστησαν καταστροφές, αλλά ευτυχώς ως τώρα οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για 2 σοβαρά τραυματίες και κανέναν θάνατο.Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται ένας τόσο ισχυρός και επιφανειακός σεισμός, δεν είχε εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκρούς η απάντηση είναι απλή.Στη Νέα Ζηλανδία όλα τα κτήρια κατασκευάζονται για να αντέχουν μεγάλους σεισμούς, (σε αντίθεση π.χ. με την Αϊτή,που ένας ισοδύναμος σχεδόν σεισμός ισοπέδωσε την χώρα και σκότωσε χιλιάδες κατοίκους). Οι μετασεισμοί είναι πολλοί αλλά μικρής ισχύος,όπως μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε της Νέας Ζηλανδίας .


Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα περισσότερα κτίρια στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Christchurch στη Νέα Ζηλανδία, Photo: AP


Ο δήμαρχος της πόλης Μπομπ Πάρκερ δήλωσε πως οι καταστροφές είναι μεγάλες  ,και επιβεβαίωσε πως δεν έχουν αναφερθεί νεκροί.

Ο σεισμός χτύπησε στις 4:35 ξημερώματα Σαββάτου (19:35 Παρασκευής, ώρα Ελλάδος) και τρομοκράτησε τους κατοίκους της Κράιστσερτς μιας πόλης με 386.000 κατοίκους, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.





 Ερείπια  στην κεντρική Manchester Street στο Christchurch, Photo / Colin Cross




Σύμφωνα με Νεοζηλανδούς επιστήμονες η δόνηση ήταν μεγέθους 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ (εκτιμήσεις από άλλα σεισμολογικά κέντρα στον κόσμο μιλούν για 7,4) και είναι  από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει την χώρα.

Η περιοχή έχει κηρυχτεί από τις 9:30 το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.O πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κέι βρίσκεται καθ'οδόν για την Κράιστσερτς.

Damaged road


 Άνοιξαν οι δρόμοι από τον ισχυρότατο σεισμό 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ  (Pic: Sarah King)

Πληροφορίες από Νεοζηλανδικά μπλογκς αλλά και  από το twitter αναφέρουν ότι υπάρχουν δεκάδες κάτοικοι της πόλης παγιδευμένοι σε ερείπια των σπιτιών τους  και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ανάμεσα τους υπάρχουν θύματα.Συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν.

Red Star 

Πηγές :


New Zealand Herald


,www.smh.com.au,www.msnbc.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: