Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του K.K.E για τη συμφωνία της κυβέρνησης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται, είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους, τα ναυπηγεία και επιζήμια για τη χώρα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της.
Το διαρκές έγκλημα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας συνεχίζεται. Οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι η γερμανική πολυεθνική Τήσσεν Κρουπ και οι συνέταιροί της Άμπου Ντάμπι Μαρ. Η κυβέρνηση διασφαλίζει τα υπερκέρδη τους με νέα κρατική παραγγελία δισεκατομμυρίων και προώθηση των γενικότερων επιχειρηματικών τους σχεδίων. Την ίδια στιγμή αυτοί θα συνεχίσουν τη συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας του ναυπηγείου, καθώς αυτή θα εξαντλείται μόνο στην εκτέλεση της κρατικής παραγγελίας, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων παραμείνουν.


Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τώρα διορθώθηκαν τα ελαττώματα του υποβρυχίου «Παπανικολής» είναι προκλητικοί και προσβλητικοί για το λαό.
Το νέο πλήγμα στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο. Σοβαρότατες θα είναι και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού.
Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά αλλά και των άλλων ναυπηγείων δεν πρέπει να χάνουν άλλο χρόνο. Γνωρίζουν καλά πια τι κρύβουν κάθε φορά οι κυβερνητικές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Έχουν όλα τα στοιχεία ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης, της προσαρμογής στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και αποφάσεις τους οδηγεί από το κακό στο χειρότερο, ανεξάρτητα ποιος την εφαρμόζει, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Παγίδα αποδείχτηκε και ο συμβιβασμός με τη λογική του «μικρότερου κακού». Τώρα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.  Να πουν με την οργάνωση και την πάλη τους ένα ισχυρό όχι στη συμφωνία της κυβέρνησης και συνολικά σε αυτή την πολιτική.
Σε αυτό το δρόμο πρέπει να έχουν δίπλα τους όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γιατί η διατήρηση και ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας έχει ρόλο στρατηγικής σημασίας και αφορά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.  Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ: Η συρρίκνωση των ναυπηγείων, όταν οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν στο εξωτερικό χιλιάδες πλοία, όταν η χώρα έχει αυξημένες ανάγκες για την ανάπτυξη της ακτοπλοϊας, για την κάλυψη των νησιών και του τουρισμού. Είναι η ανάπτυξη που συμφέρει την πλουτοκρατία, τους εφοπλιστές .
Υπάρχει άλλος δρόμος και για τα ναυπηγεία και για τη χώρα. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι άμεσα πρέπει τα ναυπηγεία της χώρας, να περάσουν σε κρατική ιδιοκτησία, να αποτραπεί νέα πώληση σε ιδιώτες και παραπέρα συρρίκνωσή τους. Όμως η ουσιαστική και ριζική λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, σε μια λαϊκή οικονομία όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική λαϊκή εξουσία. Όπου σχεδιασμένα και με εργατικό λαϊκό έλεγχο η χώρα θα αναπτύσσει το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της προς όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: